1. Uluslararasi beyaz et kongresi

0
1048

BESD-BİR1. ULUSLARARASI BEYAZ ET KONGRESİ -BESD-BİR BAŞKANI ZUHAL DAŞTAN: -”2023 HEDEFİMİZ 3 MİLYON TON ÜRETİM VE BUGÜN 160 MİLYON DOLAR OLAN İHRACATI 2.5 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK” -”RUSYA’YA İHRACAT HABERLERİ ‘BALON’ ÇIKTI. RUSLAR NÜKLEER SANTRAL İHALESİNİ ALMAK İÇİN BU ŞEKİLDE HABERLER YAYILDI. NE ZAMAN NÜKLEER SANTRAL İMZASI ATILDI. BALON PATLADI”

ANTALYA (A.A) – Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Zuhal Daştan, halen yıllık 1 milyon 600 bin ton olan beyaz et üretiminde 2023 yılı hedefinin 3 milyon ton olarak belirlendiğini, 160 milyon dolar olan beyaz et ihracatını da 2,5 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını bildirdi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) tarafından düzenlenen, 1. Uluslararası Beyaz Et Kongresi, Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Kızılağaç köyündeki Silence Beach Resort Hotel’de başladı. Kongreye Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Durali Koçan, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, bilim insanları, sektör temsilcileri ve öğrenciler olmak üzere 750 kişi katıldı.

BESD-BİR Başkanı Zuhal Daştan, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, çocukluğunda tavuk etinin çok değerli olduğunu, koyun ve kuzu etinin çok ucuz olduğunu söyleyerek, ”O zamanlar tavuk eti evlere sadece ayda bir defa alınıyordu. Çünkü lüks tüketim olarak algılanıyordu” dedi.

Daştan, 50 yıl sonra bugün kırmızı etin lüks tüketim haline geldiğini, bunda beyaz et sektörünün bakanlık desteğiyle büyümesinin rol oynadığını anlattı. Daştan, ”Eskiden 70-80 günde zor büyüyen tavuklar şimdi 40-45 günde tüketicinin önüne karkas et olarak sunuluyor. Bunda bakanlığın soya ithaline yeşil ışık yakması ve yem üreticilerinin büyük katkısı var” diye konuştu.

Sektörde 2000 yılından bu yana zaman zaman büyük sorunlar yaşadıklarının altını çizen Daştan bunları, ”hormon” ve ”kuş gribi” krizi olarak sıraladı.

Sektöre ait verilerin 2008 yılından bu yana toplanmadığını kaydeden Daştan, ”Rekabet Kurumu 2008 yılında aldığı bir kararla sektördeki üreticileri sadece birbirine selam verebilir duruma getirdi. Dernek olarak biz dahi üretim ve satış bilgilerine ulaşamıyoruz. Bundan dolayı bu kongrede verilen rakamlar birbirini tutmayabilir. Bu rakamlar ancak el yordamıyla bulunan rakamlardır” değerlendirmesinde bulundu.

 

-2023 HEDEFİ-

Bugün Türkiye’de beyaz et üretiminin yıllık 1 milyon 600 bin ton, kişi başına tüketimin de 19-20 kilo arasında değiştiğine dikkati çeken Daştan, ”2023 hedefimiz 3 milyon ton üretim ve bugün 160 milyon dolar olan ihracatı 2.5 milyar dolara çıkarmak” diye konuştu.

Türkiye’nin beyaz et ihracatında en büyük pazarın Irak olduğunu söyleyen Zuhal Daştan, ”2008’den sonra Irak pazarına ihracat çok arttı. Bunun sebepleri arasında, yakın olmamız en büyük etken. 2-3 gün içinde ürünü teslim edebiliyoruz. Kesimlerin İslami usullere göre yapılması ve uluslararası ticarette uygulanan prosedürlere de gerek duymuyoruz. Irak’tan bize 2 kamyon ürün gönderin derler, biz de göndeririz” dedi.

Türkiye’den AB’ye beyaz et ihracatının olmadığını ifade eden Daştan, ”2009-2010 yılında AB’ye ileri işlenmiş ürünler olarak adlandırılan donut gibi ürün ihracatı başladı. Ancak bir süre sonra ihracatımız AB tarafından durduruldu. Gerek bakanlık temsilcileri, gerekse derneğimiz yetkililerinin Brüksel’de yaptığı temaslardan herhangi bir sonuç çıkmadı” şeklinde konuştu.

 

-”RUSYA’YA İHRACAT HABERLERİ ‘BALON’ ÇIKTI”-

Geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen Rusya’ya yılda bir milyon ton tavuk işleneceği haberlerinin ”balon” çıktığını söyleyen Daştan, ”Ruslar nükleer santral ihalesini almak için bu şekilde haberler yayıldı. Ne zaman nükleer santral imzası atıldı, balon patladı. Rusya’ya sadece bir firmamız iki konteyner ürün gönderdi. Arkası gelmedi” diye konuştu.

Beyaz Et sektörünün ihracat hedefinin yer aldığı ülkeler arasında ilk sırada Suudi Arabistan’ın olduğunu söyleyen Başkan Daştan, bu konuda hem bakanlık hem de sektör temsilcileri olarak girişimlerin sürdürüldüğünü ifade etti.

İran’ın da sektörün en büyük müşterileri arasında olduğunu belirten Zuhal Daştan, bu ülkeye ihracatın BM yaptırımlarından dolayı çok zor yapılabildiğinden yakındı.

Beyaz et sektörünün en büyük sorununun yeterli hammaddenin olmaması olduğuna işaret eden Daştan, hammadde ihtiyacının ortadan kaldırılması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Kongrede konuşan Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Durali Koçan da kongrede beyaz et sektörünün üretimden tüketime kadar bütün yönleriyle ele alınacak olmasının önemine işaret etti.

15 Mayıs’a kadar devam edecek kongrede, kanatlı et sektörü, yasal düzenlemeler, beyaz et kalitesi, tüketici algıları, sektörün önemi, Biyogüvenlik Kanunu gibi başlıklar altında 15 oturum düzenlenecek.

Bu oturumlarda 10’u yabancı olmak üzere 30 bilim insanı katılımcılara bilgiler verecek.

Bir Cevap Yazın