10 yılda 4.2 Milyon Dekar Mera Alanı Islah Edildi

0
1092

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son 10 yılda uyguladığı mera ıslah projeleriyle 4.2 milyon dekar alanı ıslah ederek, Türk hayvancılığının hizmetine sundu.

Mera Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle 1998 yılında başlayan mera ıslah çalışmaları, 2002 yılından sonra hız kazandı.

1998 ile 2002 yılları arasında, 46 mera ıslah projesi uygulanarak 83 bin dekar alan ıslah edilirken, 2002 ile 2012 yılları arasında ise 886 proje uygulanarak 4.2 milyon dekar alanda çalışması yapıldı.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) Çayır Mera Yem Bitkileri Daire Başkanı Mesut Akdamar, mera ıslahında başarılı olmanın temel şartının iyi bir mera yönetimi olduğunu anlattı.

Bakanlık olarak 67 il, 214 ilçe, 1232 köy ve beldede mera yönetim birlikleri kurduklarını belirten Akdamar, ıslah edilen meraların birlikler vasıtasıyla yönetilmesini gerekli gördüklerini bildirdi.

Meraların dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli biyolojik zenginlik kaynağı olduğuna dikkat çeken Mesut Akdamar, ıslah çalışmalarındaki temel amacın, meraların yem üretimini, verimini ve kalitesi artırarak, hayvancılık faaliyetlerine ivme kazandırmak olduğunu ifade etti. Meralarda hayvanların sevk ve idaresini sağlayan tesislerin yapılmasının da ıslah amaçları arasında olduğunu dile getiren Akdamar, gölgelik, suluk, tuzluk, kaşınma kazıkları, mera çitleri, hayvan barınakları ve mera yollarının yapılmasının hayvanların sevk ve idaresindeki kolaylaştırıcı unsurlar olduğunun altını çizdi.

Mesut Akdamar, 2002 ile 2012 yılları arasında yapılan ıslah çalışmaları ve bu konuda belirledikleri hedeflere ilişkin de bilgi verdi.

Mesut Akdamar, mera ıslah çalışmalarının Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü arasındaki bir protokolle yürütüldüğünü kaydetti.

Türkiye’deki 25 ziraat fakültesinden 17’si ile işbirliği içerisinde olduklarını belirten Akdamar, il müdürlüklerinin mera ıslah projelerini her yıl Haziran ayına kadar uygulanmak üzere Bakanlığa gönderdiklerini, bu projelerin akademisyenlerin ve uzmanların bulunduğu değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirildiğini bildirdi.

Akdamar, il müdürlükleri vasıtasıyla kendilerine gelen projelerin uygulanmasında gerekli olan bütçenin yüzde 75’ini Bakanlığın, yüzde 25’ini ise hangi köy ya da beldede uygulanacaksa oranın karşılamasını istediklerini de sözlerine ekledi.

KAYNAK : http://www.tarimtv.gov.tr

Bir Cevap Yazın