12. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi

0
922
12. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi

12. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi -DSP Genel Başkanı Türker: -”Çiftçiler toplumun kamburu değildir. Parlamentoda çiftçilere yönelik ‘Çiftçiyi Güçlendirme Komisyonu’ kurulmalıdır”

ANKARA (A.A) – DSP Genel Başkanı Masum Türker, çiftçilerin toplumun kamburu olmadığını ifade ederek, parlamentoda çiftçilere yönelik ‘Çiftçiyi Güçlendirme Komisyonu’ kurulması gerektiğini söyledi.

12. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi, Ankara Gür Kent Otel’de düzenlendi.
Kongrede konuşan Türker, işçi, memur ve emeklilerin ekonomi yönetiminde önemli 3 grup olduğunu ifade ederek, ”Bunlara yapacağınız yardımlar, sübvansiyonlar hiçbir zaman kara delik olmaz” dedi.

Çiftçilere yapılan sübvansiyon ve yardımların arttırılması gerektiğine işaret eden Türker, ”Çiftçiler toplumun kamburu değildir. Parlamentoda çiftçilere yönelik ‘Çiftçiyi Güçlendirme Komisyonu’ kurulmalıdır” önerisinde bulundu.

Türkiye’de buğday üretiminin yeterli olmadığını öne süren Türker, ”Üretmemiz lazım. Üretmezsek açlıktan, koleradan tutun, birçok hastalık baş gösterir” diye konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da, Türkiye’de ayçiçeği, mısır ve çeltik üretiminin son 10 yılda devamlı olarak arttığını belirterek, bu üç ürün dışında üretimi sürekli artan başka bir ürün bulamadığını iddia etti.

Türkiye’de hayvan sayısının da azaldığını savunan Günaydın, ”1980’de Türkiye’nin 50 milyon koyunu vardı, bugün 22 milyon koyun var. 19 milyon keçisi vardı, şimdi 6,5 milyon keçi kalmış. Yine 1980’de 1 milyon mandamız vardı, bugün ise 80 bin mandamız var. 1980 yılında 16 milyon sığırımız vardı, günümüzde 12 milyon sığırımız kaldı” diye konuştu.

-”Tarım sektörünün sorunlarının başında finansman sorunu geliyor” –

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, tarım sektöründe ciddi sıkıntılar olduğunu savunarak, bunların başında finansman sorunlarının geldiğini savundu.

Türkiye’de yem açığı olduğunu ifade eden Yetkin, ”Hayvancılık girdi masraflarının yüzde 70’ini yem masrafı oluşturmaktadır. Bu yıl saman açığı oldu ve şu anda besicilerimiz 2 kilo buğday fiyatına 1 kilo ithal saman alarak hayvanlarını beslemeye çalışıyorlar ” dedi.

Bütçede tarıma ayrılan kaynağın yeterli olmadığını öne süren Yetkin, şunları kaydetti:
”Tarımda finans ve bankalar için cazibe merkezi oluştu. Özellikle finans kesimi bu sektöre önem veriyor. Tarımsal kredilerin bir sakınca görmüyorum, krediler ödendiği süreçte. Bankaların ve finansçıların tarım sektörüne bu desteklerini olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Tarımsal kredilerde geriye dönüş oranı yüzde 98. Türk çiftçisi aldığı parayı ne yapıp edip ödüyor.

Bir diğer önemli konu da, tarımsal desteklerin kullandırılmasında özel bankaların kamu bankalarına sağlanan imkanlardan yararlandırılmasıdır.”

Yetkin, tarım sektörünü oluşturan birimler olarak kenetlenmeleri gerektiğini kaydederek, ”Tarımda bir lobi yok. Bu konuda güçlü olmamız lazım” dedi.

Bir Cevap Yazın