2 bin avroluk mantar

0
1243
Kilosu 2 bin euro!
Kilosu 2 bin euro!

Elazığ’ın Baskil ilçesinde, meşelik alanlarda doğal olarak yetişen ve ekonomik değeri nedeniyle “kara elmas” ve “siyah inci” olarak nitelendirilen trüf mantarının kilosunun 2 bin avroya kadar alıcı bulduğunu öğrenen köy sakinleri büyük şaşkınlık yaşadı.

Elazığ’ın Baskil İlçesine bağlı Karakaş köyü İbriş mezrasında meşelik alanlarda doğal olarak yetişen ve ekonomik değeri nedeniyle “kara elmas” ve “siyah inci” olarak nitelendirilen trüf mantarının kilosunun 2 bin avroya kadar alıcı bulduğunu öğrenen köy sakinleri büyük şaşkınlık yaşadı.
Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Genel Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevda Kırbağ, yaptığı araştırmalar neticesinde mezradaki meşelik alanlarda trüf mantarı yetiştiğini tespit etti. Köylüler, “kara elmas”ın varlığını Kırbağ’dan öğrendi.

Prof. Dr. Kırbağ, dünyada 70 kadar çeşidi bulunan trüf mantarının en değerli olanının ”kara elmas” olarak nitelendirileni olduğunu belirtti. Benzersiz aroması ve tadıyla ön plana çıkan siyah trüf mantarının sınırlı yerlerde üretilmesi dolayısıyla havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olduğunu ifade eden Kırbağ, bu mantarın kilosunun Avrupa’da 2 bin avroya kadar alıcı bulduğunu söyledi.

Mezrada ‘siyah inci’ denen çok değerli bir mantar bulduklarını ama köylülerin bunun değeri hakkında bir bilgileri olmadığını belirten Kırbağ, köy halkının bunu tüketmediğini anlattı.

Dünyada trüf mantarının 6 milyon dolarlık bir pazara sahip olduğunu, mevcut üretimin talebi karşılamadığını dile getiren Kırbağ, Baskil ve köylerinde
trüf mantarı çiftliklerinin oluşturulması için çalışma başlatacaklarını kaydetti.

Köy sakinlerinden Zaide Katmış ise köylü olarak yöresel isimleri domalan, kumi, maf olan bazı mantar türlerini bildiklerini ancak köylerinde yetişen
siyah trüf mantarından habersiz olduklarını söyledi. Katmış, mantarın kilosunun 2 bin avroya kadar alıcı bulduğunu öğrendiklerinde şaşırdıklarını belirtti.
Bu değerli mantarın üretiminin yaygınlaştırılması halinde kayısıya alternatif bir gelir kaynağı olabileceğini belirten Katmış, köylerinde bulunan meşelik alanlarda trüf mantarı çiftliklerinin oluşturulması halinde, bunun, iş bulmak için şehre göç eden köylüler için yeni bir ekmek kapısı olacağını vurguladı.
Ünlü İtalyan aşçı Fabio Foltran da dünyanın en pahalı gurme ürünleri arasında yer alan trüf mantarının dünyada daha çok jet sosyete tarafından tüketildiğini açıkladı.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, İtalyan tenor Luciano Pavorotti ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in aşçılığını yaptığını dile getiren Foltran, trüf mantarının tadının farklı olması ve özel bir mantar olması dolayısıyla çok pahalı olduğunu kaydetti.
haber46

Bir Cevap Yazın