2010 süt üretimi 6.7 milyon ton oldu

0
1300

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 yılının süt ürünleri üretim istatistiklerini açıkladı. Bu verileri göre, 2010 yılında 6 milyon 745 bin 11 ton inek sütü toplayan entegre süt işletmeleri, 1 milyon 90 bin 605 ton içme sütü üretti.

Bu tesislerde üretilen peynir miktarı 473 bin 57 ton, yoğurt miktarı 908 bin 269 ton, ayran miktarı ise 397 bin 935 ton olarak gerçekleşti. Aralık ayında ise 544 bin 4 ton inek sütü toplandı. Aralık ayında toplanan inek sütü miktarı bir önceki aya göre yüzde 8.1 arttı. Ekim ayına göre artış ise yüzde 5’te kaldı. 

Aralık ayında toplanan sütlerin 98 bin 118 tonu içme sütü olarak işlenirken, geçen Aralık ayında gerçekleşen toplam içme sütü üretimi bir önceki aya göre yüzde 6.8 arttı. Peynir üretimi ise geçen Aralık ayında, bir önceki aya göre yüzde 9.4 artarak, 37 bin 958 ton olarak gerçekleşti. Yoğurt üretimi de aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 7.7 artarak 75 bin 437 ton oldu. 2010 yılı Aralık ayında gerçekleşen ayran üretimi 32 bin 982 ton oldu. Aralık ayında gerçekleşen toplam ayran üretimi bir önceki aya göre yüzde 2.6 azaldı.

Rakamlar entegre süt üreticilerinden toplandı

TÜİK tarafından yayımlanan süt ürünleri üretim istatistiklerinin 2010 yılına kadar, yıllık bazda sayılan hayvan sayıları ile 2001 Tarım Sayımı’ndan elde edilen verimlerin değerlendirilmesine dayandığı belirtildi. Karşılaştırılabilir istatistikleri daha kısa periyotlarla üretmek amacıyla, 2010 yılı Ocak ayından itibaren çiğ sütü girdi olarak kullanan sanayinin NACE Rev.2’ye göre 10.51 başlığı altında faaliyet gösteren entegre süt işletmelerinden toplanan süt ve satışa sunulan süt ürünleri miktarını tespit etmek üzere veri derleme çalışmaları başlatıldığı, bu çalışmalardan elde edilen sonuçların aylık süt ürünleri üretimi adı altında her ay kamuoyuna duyurulacağı bildirildi.

Süt tozu desteği rahattı ama daha yapılacaklar var

Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, tekrar uygulanmaya başlanan süt tozu desteğinin, sektörün dar boğaza girmeye başladığı bir dönemde yapılması nedeniyle sektörde rahatlama sağladığını belirterek, ”Ancak devasa bir sektörün sorunlarının tek bir argümanla tam olarak çözülmesi beklenmemeli” dedi. Çallı, USK’nın çözüm önerilerini şöyle sıraladı: ”İhracatın artırılması amacıyla yeni pazarlar oluşturulmalı, içme sütüne ve labne, kaşar gibi süt ürünlerine ihracat desteği verilmeli. Süt hayvancılığının en önemli girdisi olan yemin daha ucuza temin edilebilmesi için, ithal edilen ham maddelerinin gümrük vergileri ile karma yemin KDV’si düşürülmeli. En küçük işletmelerin bile sütlerini soğuk zincir altında toplaması sağlanmalıdır. Çiğ süt ve ısıl işlem görmüş içme sütleri tebliği değiştirilmeli ve ülkemiz şartlarına uyarlanmalıdır.”

Haber Kaynağı: Kobiden Haberler – www.kobiden.com

Bir Cevap Yazın