2010 Yılı Gıda Denetim Sonuçlarının Açıklanması…

0
990
Burdur Tüketicileri Koruma Derneği LogoBURDUR (A.A) – Burdur Tüketicileri Koruma Derneği (BURTÜKODER) Başkanı Kemal Arslan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 2010 yılı gıda denetim sonuçlarını taleplerine rağmen açıklamadığını bildirdi.

BURTÜKODER Başkanı Kemal Arslan yaptığı yazılı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının İl Tarım Müdürlükleri vasıtası ile yaptığı 2010 yılı gıda denetim sonuçlarını, taleplerine rağmen tüketici ve kamuoyu ile paylaşmadığını bildirdi. Arslan, şunları kaydetti:
”Gıda, insan yaşantısı için olmazsa olmaz temel ihtiyaç maddesidir. Tüketici ve kamu sağlığını doğrudan etkilemektedir. Tüketici, sürekli ve güvenli gıdaya ihtiyaç duymaktadır. ‘Gıdanın güvenliğinden, üretici, sanayici, taşıyıcı ve pazarcının ortak sorumluluğu bulunmaktadır’ diyerek; bu sorumlulukların yerine getirilip getirilmediği ise Bakanlık denetimi ile sağlanmaktadır. Tarım Bakanlığının, İl Tarım Müdürlükleri vasıtası ile yaptığı 2010 yılı gıda denetim sonuçlarını, taleplerimize rağmen tüketici ve kamuoyu ile paylaşmıyor. Neden olarak ‘ticari sır’ gerekçesini ileri sürmektedir. Oysa yargı kararıyla ‘kişiye özel’ denetim sonuçlarının verildiği kamuoyu tarafından bilinmektedir.”
Tüketicinin, yaşamını olumsuz etkileyen sağlıksız gıda ile ‘ticari sır’ arasında bir nedensellik bağı kuramadığını belirten Arslan, Bakanlığın konu ile ilgili olumsuz tavrını kaygı ile karşıladıklarını bildirdi.
Bakanlığın suskunluğunun ‘fısıltı gazetesi’ni harekete geçirdiğini öne süren Arslan, şöyle devam etti:
”Bu tüketicinin daha çok tedirgin olmasına neden olmaktadır. AB’de tüketicinin sağlık ve güvenliğini öne alan politikalar uygulamaya konulmakta ve acil uyarı sistemi ile hem tüketici uyarılmakta hem de ülke ve şirket adı deşifre edilmektedir. 21. yüzyılda bakanlığın bu konudaki anlaşılmaz tutumu biz tüketicileri kaygılandırmaktadır.
Tüketicimiz başta zirai ilaç kalıntısı olmak üzere, kimyasallar, yapay tatlandırıcılar ve gıda zehirlenmeleri nedeniyle ciddi risk altındadır. Tarım Bakanlığı, il müdürlükleri vasıtasıyla yatığı denetimler sonucunda bu riskleri tespit etmiştir. Zaten yirmi yıldır katkı maddeleriyle birlikte yaşamımızı sürdürüyoruz. Onun için tüketici, hem sağlıklı beslenme konusunda hem de denetim sonuçları hakkında bilgi edinme ihtiyacı duymaktadır.”
Arslan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının bu duyarsız tavrını kınadıklarını kaydetti.

Bir Cevap Yazın