2016’da Zirai robotlar çiftliklerde görülmeye başlayacak

1
903
2016'da Zirai robotlar çiftliklerde görülmeye başlayacak

Tarım robotları konusunda 20 yıldır süren çalışmalar sonucunda genel kullanıma uygun yeterince sofistike ve ucuz robotlar üretildi ve bu robotların çiftliklerde kullanılması noktasında ciddi bir artış var. Yeni tarama ve görüntü teknolojileri robotların, birbirinden farklı şekillere sahip olan meyve ve sebzeleri algılama problemini ortadan kaldırdı. Artık bu robotların üzerindeki bilgisayarlar obje ve gölgesini ayırt etmekle kalmıyor; yeşil meyveleri, yaprakları ve hatta şaraplık üzümü ayırt edebiliyor.

Kompleks algoritmalar sayesinde robotik işçiler ne kadar uzun süre çalışırlarsa işi o kadar iyi öğreniyorlar. Örneğin bu sayede bilgisayar üzeri kısmen yaprakla kaplanmış veya kısmen şekli bozuk bir meyveyi algılayabiliyor. An itibariyle çok az sayıda kullanılan robotlar şimdilik insan işçilerle birlikte çalışıyor. Fakat yıllar geçtikçe ve teknoloji yaygınlaştıkça, çiftliklerin robot işçilere geçişinin artacağı tahmin ediliyor. Hatta 2020’ye gelindiğinde neredeyse tüm büyük çiftliklerin otomasyona geçirilmiş olacağı öngörülüyor.

Otomasyon elbetteki hasattan alınan verimi artıracak. Bunun da yükselen global popülasyona yiyecek yetiştirme açısından pozitif etkileri olacağı su götürmez. Fakat tarım robotlarının artması büyük tartışmaları da beraberinde getiriyor. Zaten tarım alanında ciddi bir işsizlik krizi var; robotlarsa çok daha fazla insanın işsiz kalacağı anlamına geliyor. Fakat bir yandan da tüm bu mekanikleşmenin yeni bir endüstrisi yaratması durumu var: makinelerle ilgilenecek çok daha fazla insan gerekebilir.

Kaynak: agricorner.com

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

1 Yorum

Bir Cevap Yazın