2017 yılı için verilecek asgari ücret belli oldu

0
1046

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu asgari ücretin 2017 yılı için yaklaşık yüzde 8 artış ile net 1,404 TL, brüt 1,777.5 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

DİĞER VİDEOLARI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

Müezzinoğlu Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda belirlenen 2017 yılı asgari ücret rakamlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında ayrıca, işçi tarafını temsil eden Türk-İş’in kararı desteklemediğini ve karara imza atmadığını da belirtti.

TÜRK-İŞ BİN 600 TL İSTİYORDU

TÜRK-İŞ dün yaptığı yazılı açıklama ile 2017 asgari ücreti için aylık net 1,600 TL teklifinde ısrarcı olacaklarını açıklamıştı.

Müezzinoğlu “Asgari ücretteki artış oranını 2017 yılı için yaklaşık yüzde 8 olarak karara bağladık” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararı 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirliyor ve yaklaşık 6.5 milyon çalışanı ilgilendiriyor.

Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Hükümet adına ise Çalışma Bakanı komisyonda yer alıyor.

YIL BOYUNCA GEÇERLİ OLACAK

Müezzinoğlu, “Asgari ücret kararında işçi kardeşlerimiz adına asgari ücret anlaşmasının altında TÜRK-İŞ’in de imzasının olmasını isterdik, olmadı” dedi.

Öte yandan asgari ücret geçmiş yılların aksine 2017 için tek defada yıl başında yapılacak artışla yıl boyunca geçerli olacak şekilde belirlendi. Geçmiş yıllarda komisyon yılın ilk yarısı ve ikinci yarısı için ayrı ayrı iki artış oranı belirliyordu.

Müezzinoğlu “İşveren talebi asgari ücretin iki kademeli olması şeklindeydi ama işçi kesiminden gelen talep yılın tamamında olsun şeklindeydi, onu değerlendirdik” dedi.

100 TL’LİK DESTEK DEĞERLENDİRİLECEK

Öte yandan gazetecilerin geçtiğimiz yıl uygulanan işveren desteğinin bu yıl devam edip etmeyeceğine ilişkin sorulara ise Müezzinoğlu, “Geçtiğimiz yıl asgari ücret yüzde 30 arttığı için bir defaya mahsus 100 TL (işverene) destek verildi, bu yıl da aynı oranda olmasa da (destek) devam edecek mi değerlendirilecek” dedi.

BEKAR İŞÇİ İÇİN BİN 300 LİRAYDI

Asgari ücret, 2016 için bekar bir işçi için brüt 1,647 lira, vergiler ve kesintiler düşüldüğünde net 1,300 lira olarak uygulanmıştı artış oranı yüzde 30 olmuştu.

‘ONLAR DA GEÇİNSİNLER DE GÖRSÜNLER’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ““Asgari ücret bin 404 lira, 4 lirayı neden eklediler merak ediyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu, Bodrum’da düzenlenen “Türkiye’deki Ormancılık Politikalarının Toplumsal Yansımaları ve Orman Köylüleri Üzerindeki Etkileri” çalıştayına katıldı. Çalıştayda konuşma yapan Kılıçdaroğlu, asgari ücretle ilgili, “Asgari ücret bin 404 lira, 4 lirayı neden eklediler merak ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve milletvekilleri bu ücretle 1 ay geçinip denesinler nasıl geçiniyorlar bir görsünler. Bin 404 lirayla bir aile geçinebiliyorsa, yol parası verebiliyorsa, kira verip çocuklarının okul masrafını karşılıyorsa onlarda bir denesinler” diye konuştu.

KİM NE İSTEMİŞTİ

Asgari ücret hali hazırda bin 300 TL olarak uygulanıyor. Toplantılarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş asgari ücretin yeni yılda bin 600 TL olmasını talep ediyordu. DİSK ise, asgari ücretin 2 bin TL olması gerektiğini açıklamıştı.

İşveren tarafı (TİSK) asgari ücrete zam yapılmamaması gerektiğini belirtirken son rakamlar Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’den gelmişti.

TÜİK, bir işçinin aylık net yaşam maliyeti “ağır” işlerde bin 668 lira 90 kuruş, “orta ağır” işlerde bin 485 lira 30 kuruş, “hafif işlerde” ise bin 379 lira 40 kuruş olarak açıklamıştı. Asgari ücret ile ilgili görüşmelerin başladığı süreçte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise “Bin 300 lira yeterli değil. Daha iyi olması gerekir” demişti.

15 KİŞİLİK KOMİSYON BELİRLİYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5 hükümet, 5 TİSK ve 5 Türk-İş temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor.

Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

Bir Cevap Yazın