30 tarım ürününde Dünyanın gözdesi Türkiye!

0
939
30 tarım ürününde Dünyanın gözdesi Türkiye!

Türkiye, son 10 yılda uygulanan tarım politikaları sayesinde, kiraz, fındık, incir, domates, kavun, vişne ve ayva gibi 30 tarım ürününde dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girdi.

Fındık, kiraz ve incir üretiminde ilk sırada bulunan, domates, kavun ve karpuz önemli yer tutanTürkiye, 167 ülkeye tarım ürünü ihraç ediyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat Şentürk, yaptığı açıklamada, son yıllarda gerçekleştirilen yapısal değişikliklerin tarımsal üretime ve ihracata olumlu yansıdığını söyledi.

Toplam meyve üretiminin 13 milyon tondan, 17 milyon tona çıktığını dile getiren Şentürk, sebze üretiminin de 25 milyon tondan 28 milyon tona ulaştığını bildirdi. Gıda sanayinde yapılan hamlelerin ihracatı olumlu yönde etkilediğini ifade eden Şentürk, ”16 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatın 14,5 milyar doları gıda. Türkiye artık, ham madde satmıyor işlenmiş ürünler satıyor. Gıda ürünlerinde Türkiye, 4,5 milyar dolarlık fazla veriyor” dedi.

Şentürk, 30 tarım ürünüyle Türkiye’nin dünyada ilk 10 ülke arasına girdiğini vurgulayarak, hem üretim hem de ihracatında sıralamalarına göre Türkiye’nin ilk 10 içinde olduğunu anlattı. Bu 30 ürün içinde meyve ve sebze ile tarla bitkilerinin bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

”Ağırlığını meyve ve sebze oluşturuyor. Fındık, kiraz ve incir üretiminde ilk sıradayız. İhracat konusunda da fındık, incir ve kuru üzümde dünyada ilk üçteyiz. Kuru kayısı ile yaşta meyvelerden kiraz, vişne ve son yıllarda üretimi artan ayvanın ihracatında da önemli yerdeyiz.Son 5 yılda kiraz ihracatında hep ilk üçün içindeyiz, ya birinci ya da ikinci oluyoruz. 167 ülkeye tarımsal ürün ihraç ediyoruz. Bu kadar ülke, bizim meyve ve sebzelerimizi, gıdamızı tüketiyor. Daha çok olacak. 4 milyar dolardan 16 milyar dolara çıktı ihracat ve hedefimiz, 40 milyar dolar.”

-”Meyve üretimlerinde önemli artışlar oldu”-

Son 10 yılda kiraz üretiminin 210 bin tondan 487 bin tona, kayısı üretiminin ise 300 binden 580 bin tona çıktığına dikkati çeken Şentürk, ”Elma üretimimiz, 1,8 milyon tondan, 2,9 milyon tona yükseldi. Ayva ise 75 binden 400 bin ton seviyelerini yakaladı. Sebzede ise domates, kavun ve karpuzla ilk 10 içindeyiz. Domates üretimimiz, 6 milyon tonlardan 12 milyon tonlara çıktı. Sera alanları 300 bin dekardan 600 bin dekara çıktı ve hedefimiz 1 milyon dekar” diye konuştu.

Şentürk, seracılığa verilen destekler, faiz indirimli krediler, uygulanan tarım politikaları, kırsalkalkınma yatırımlarının desteklenmesi, soğuk hava depolarının kurulması, pazarlamanın artması gibi etkenlerin Türkiye’yi son 10 yılda ilk 10 içine soktuğunu kaydetti.

Artan saman fiyatları

Şentürk, son 10 yılda hayvancılıkta da önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayarak, verilen desteklerle süt ve kırmızı et üretiminin arttığını söyledi.

Büyükbaş hayvan sayısının 9 milyondan 12 milyona ulaştığını belirten Şentürk, ”Saman krizindeki ana gerekçelerden biri hayvan sayısının artmasıdır. Bu durum, kaba yem ihtiyacınıartırdı. Yem bitkilerine desteği artırdık, açığı kapatacağız” dedi.

AA

Bir Cevap Yazın