32 Milyon Ton Petrole Eşdeğer!

0
841
ruzgar

”Tarım Havzalarında Sıfır Enerji Açığı Sıfır Atık ve Enerji Verimliliği Çalıştayı” Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla gerçekleşti.
Çalıştayda konuşan Bakan Eker, ülke olarak tarımsal ürünlerin atıklarından 32 milyon ton petrole eşdeğer enerji üretme imkanına sahip olduğumuzu ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organize edilen “Tarım Havzalarında Sıfır Enerji Açığı Sıfır Atık ve Enerji Verimliliği Çalıştayı” Bakan Eker ile Bakan Yıldız’ın katılımıyla gerçekleşti. Bakan Eker, tarım sektörünün hem enerji kaynaklarına sahip olduğunu hem de bu faaliyetlerde enerji kullandıklarını belirterek, çalıştayda “Tarımsal faaliyetlerde ihtiyaç duyulan enerjinin tamamı, söz konusu faaliyetlerden elde edilen enerji kaynakları ile karşılanabilir mi?” sorusunun cevabının aranacağını ifade etti. Çalıştay sonucunda eylem planı hazırlanacağının altını çizen Bakan Eker, bu çalıştayda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’nın da paydaşlar arasında yer aldığını bildirdi.

“Mikroelektrik enerjisi ve ısı üreten sistemlere destek”

Bir çok yenilenebilir enerji projelerine destek verdiklerine dikkati çeken Bakan Eker, örneğin alternatif enerji kullanan seraları destekleme kapsamına aldıklarını ve 271 proje yaklaşık 54 milyon lira hibe ödemesi gerçekleştirdiklerini belirtti. Bakan Eker, jeotermal, biyogaz, güneş veya rüzgar enerjisi kullanan tarımsal üretim tesislerinde de 21 projeye yüzde 50 hibe verdiklerinin altını çizerek, güneş enerjili sulama sistemlerinde de destekledikleri proje sayısının 353 olduğunu kaydetti. Bu yıl sonunda hayata geçirecekleri Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) projelerinin ikinci fazı için de yeni destekler başlatacaklarını ifade eden Bakan Eker, “Lisanssız elektrik üretimi yapan HES’ler hariç tesisler ve mikroelektrik enerjisi ve ısı üreten sistemler bu kapsamda desteklenecek. Bu destekten belediyeler, il özel idareleri, organize tarıma dayalı ihtisas sanayi bölgeleri bir de mahalli idare birlikleri kanunu ile kurulan birlikler de faydalanabilecek. Desteğe esas limit 1,2 milyon avro ve hibe oranı yüzde 100 olacak” dedi.

“Tarımsal atıkların enerji üretim potansiyeli ile ilgili bir envanter çalışması yapıyoruz”

Bakan Eker, yenilenebilir enerji kaynaklarının tarımda kullanımına yönelik Ar-Ge faaliyetleri yürüttüklerinin altını çizerek, “Tarımsal üretim atıklarından yüksek miktarda enerji üretme potansiyeline sahibiz, bu çalıştayın amacı da bunu gerçekleştirmektir” dedi. Bakan Eker, 2001 yılında yapılan bir araştırmada, Türkiye’deki tarım sektörü kaynaklı yıllık toplam biyokütle ağırlığının 117 milyon ton olduğunun ortaya konduğunu, petrol olarak bunun enerji eşdeğerinin 32 milyon tona denk geldiğini belirterek, 32 milyon ton petrole eşdeğer tarımsal ürünlerin atıklarından enerji üretme imkanının bulunduğunu bildirdi. Biyodizelin dünyanın gündeminde yer aldığına dikkati çeken Bakan Eker, bu meseleye bakanlık olarak evrensel değerler açısından baktıklarını, insan gıdası olarak tüketilen gıda maddelerinin birinci şekli ile değil, kullanıldıktan sonra enerji kaynağı olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Bakan Eker, termik ve nükleer santrallerin atık sularını ısıtma için kullanabileceklerinin altını çizdi. Tarım envanterlerinin anlık olarak takip edilebildiğine işaret eden Eker, tarımsal atık ve artıkların enerji üretim potansiyeli ile ilgili bir envanter çalışması yaptıklarını bildirdi. Bakan Eker, çiftlik bazlı enerji üretim tesislerinin desteklenmesi için çalışma yürüttüklerini ifade ederek, gerek enerji kaynaklarının daha iyi kullanılması gerekse daha verimli üretim yapılması için desteklemelere ve eğitim çalışmalarına önem verdiklerini söyledi. Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek de, çalıştayda, tarımsal alanlardaki yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı ve insanların hayatına hızlı olarak entegre edilebilmesi için değerlendirmelerde bulunulacağını ifade etti.

kaynak:Çiftlik dergisi

Bir Cevap Yazın