Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, Ar-Ge Destek Programı kapsamında 45 projeye 5 milyon lira destek verileceğini bildirdi.
TAGEM’in Ar-Ge Destek Programı kapsamında 2013’te desteklenmesine karar verilen 45 proje için sözleşme imza töreni düzenlendi.
Törende konuşan Burak, bu sene program çerçevesinde 156 proje içerisinden 45’inin seçildiğini, sorun çözücü, sektöre uygulanabilir projelere destek verdiklerini ifade etti.
Bu sene bütçeden Ar-Ge projeleri için 8 milyon lira ayrıldığını belirten Burak, bakanlığın yeni imzalanan 45 projeye 5 milyon lira destek sağlayacağını söyledi. Burak, bütçenin 3 milyon lirasının da süren projelere ödenmeye devam edildiğini dikkati çekerek, bugüne kadar 115 projeye 14,3 milyon lira kaynak aktarıldığını belirtti.
TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Yücer de ciddi değişim ve dönüşüm yaşayan Türkiye’nin, 2023’te tarım sektöründe dünyada ilk 5 ülke arasına girmeyi hedeflediğini hatırlattı.
Yücer, tarım sektörünü geliştirmek için yenilikleri sisteme dahil etmek gerektiğini dile getirerek, bunun için Ar-Ge çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
TAGEM içinde yaklaşık 2 bin araştırmacı ile çalıştıklarını ifade eden Yücer, bu araştırmacıların yüzde 52’sinin yüksek lisans, yüzde 20’sinin de doktora derecesine sahip olduğunu vurguladı.
Yücer, Türkiye’nin Ar-Ge bütçesi gibi TAGEM’in bütçesinin de artış gösterdiğini, yönettikleri projelerde yurtdışı kaynaklardan da yararlandıklarını ifade etti.
TAGEM Tarımsal Ekonomi ve Politika Araştırmaları Daire Başkanı Muhammet Demirtaş da Ar-Ge Destek Programı hakkında bilgi verdi.
Programın bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesi, bunların çiftçilere, tarımsal sanayicilere ve uygulamaya aktarılması, tarım sektöründeki kuruluşların Ar-Ge kapasitelerinin geliştirilmesini amaçladığını belirten Demirtaş, “alet, makine, teçhizat, yazılım ve donanımlar, dayanıklı taşınır malzeme ve sarf malzemeleri, araştırmanın gerektirdiği tohum, ilaç, gübre, hormon ve benzeri gibi girdi alımları, anket, deneme, analiz ve danışmanlık vb. hizmet alımları, projede kullanılan cihaz, ekipman, sera ve benzeri gibi (bina, laboratuvar gibi yapılar hariç) bakım onarım giderleri, yurt içi seyahat giderleri, nakliye giderleri, yurt içinde düzenlenecek proje konusuyla ilgili toplantı, konferans, sempozyum ve benzeri yerlere katılım ücretleri gibi kalemlerin desteklendiğini bildirdi.
Sözleşme imzalanan projelerin 34’ü üniversitelerin, 7’si özel sektör firmalarından, 4’ü ise sivil toplum kuruluşlarının projelerinden oluştu.
haber365
%%rastgele_mesaj%%
%%rastgele_mesaj%%