Türkiye’nin en önemli hububat üretim merkezlerinden biri olan Elbistan Ovası da kuraklığın vurduğu merkezlerden. Elbistan Ziraat Odası (EZO) Başkanı M. Ali Bulut, Elbistan’ın son 50 yılın en kurak dönemini yaşadığını belirtti.
Elbistan Ovası’nda 2013 yılı sonu itibariyle 22 milyon ton hububat üretimi gerçekleştirildiğini anlatan Başkan Bulut, yağışların yetersizliği sonrasında bu rakamın çok aşağılara düşeceğini bildirdi. Bulut, “Son 6 aydan bu yana doğru düzgün yağış olmadı. Tarlalar çimlenmedi. Çimlenen alanlarda kurumalar başladı. Tarlada yetişen buğdayın bir kilogramına bir litre su verilmesi gerekiyor. Bu bilim çevrelerince ifade edilen veri. Ancak bölgemizde yağış olmadı. Bölgemiz hububat deposu idi. İnşallah yaz döneminde geçen yılları arayıp hayıflanmayız.” görüşünü aktardı.
Bu durumdan sadece çiftçilerin zarar görmeyeceğini herkesin zarar göreceğini kaydeden Başkan Bulut, “Bilim adamları bizlere umut verici şeyler söylemiyor. Böyle giderse 2020 yılından sonra devletlerarası savaşın en önemli sebebi su olacak. Barajlar kuruyor. Bölgemizde yeterince baraj yok. Dolayısıyla çiftçi için yağış beklemekten başka çare yok.” dedi.
Elbistan Ovası, Ceyhan Irmağı’nın önemli kolları olan Söğütlü, Harman ve Göksun çaylarının birleştiği yerin doğusunda yer alıyor. Akarsuların yoğun olmasına rağmen bölgede tarım sektörü yeterince faydalanamıyor. Kuraklık tehlikesi çiftçileri alternatif çözüm yollarına yöneltiyor ancak yağış dışında çiftçiyi sevindirecek başka bir alternatif şimdilik görünmüyor.
euronewstr