Bal üretiminde dünya ikinciliğine yükselen Türkiye liderlik peşinde.Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman Ve Su İşleri Bakanlığı el ele vererek üretimi artırmak için projeler üretiyor. Tarım Bakanlığının hedefi 60-70 bin ton olan bal üretimini 2017 yılında 100 bin tona ulaştırmak.
Orman Ve Su İşleri Bakanlığı da 75 adet bal ormanını 270 adete çıkarmayı hedefliyor.Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman Ve Su İşleri Bakanlığı hem bal üretimini arttırmayı hem de üreticileri desteklemek için çalışmalarına tam gaz devam ediyor. Orman Ve Su İşleri Bakanlığı 2009 yılında Bal Ormanı Eylem Planını başlattı. Bu eylem planının çok faydalı olduğunu söyleyen Veysel Eroğlu, bal üretiminde Türkiye, dünyada 5’inci sıradayken, dört yılda bal üretiminde 2’nci sıraya yükseldiğini ifade etti. 2017 yılında bal üretimi ile ilgili dünyadaki en büyük kongrenin Türkiye’de yapılması kararlaştırıldı.
75 adet ‘bal ormanı’ kurduklarını ifade eden Eroğlu, 2017 yılına kadar bal ormanlarını 270 adede yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı ise 2012 yılında 90 bin ton ürettikleri balı 2017 yılına kadar 100 bin tona çıkarmayı hedefliyor. Bunun için üreticilere tam destek verdiklerini belirten bakanlık yetkilileri, 2012 yılında Arıcılık Kayıt Sisteminde kayıt altına alınan 37 bin 757 arıcıya ait 5 milyon adet arılı kovan için toplam 40 milyon 260 bin TL ödeme yaptıklarını ifade ettiler. Bakanlık yetkilileri, arıcılara düşük faizli krediler verdiklerini ve ayrıca, örtü altı tarımında Bombus arısı kullanan üreticilerin koloni başına 60 TL desteklendiğini açıkladılar. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’nca uygulanan destekleme politikasına üretici örgütlerinden de destek geldi. 2013 yılında arıcılara ödenen destek miktarının toplamda yaklaşık 40 milyon lira olduğu bildirildi. Bakanlık yetkilileri, bu tür desteklerle bal üretim miktarını arttırıp üretici gelirlerini yükseltmeyi hedeflediklerini belirttiler.
haber46