AB ve FAO gıda israfına karşı birleşti!

0
832
AB ve FAO gıda israfına karşı birleşti!

Gıda ve Tarım Örgütü  (FAO) ve Avrupa Birliği (AB), gıda israfı ve antimikrobiyal dirence karşı verilen mücadeleye katıldı.

Sağlık ve Gıda Güvenliği Komisyon Üyesi Vytenis Andriukaitis ve Birleşmiş Milletler’e bağlı Gıda ve Tarım (FAO) Örgütü Genel Direktörü José Graziano da Silva, gıda tedarik zincirlerindeki gıda israfı ve antimikrobiyal direnç sorunlarına karşı verilen mücadeleyi hızlandırmak için anlaşmaya vardı.

Gıda israfı 2030 yılında kadar yarıya indirilecek

FAO ve AB, … tarihli niyet mektubunda, 2030 yılında kadar kişi başına düşen gıda israfını yarıya indirmek için birlikte çalışma sözü verdi. Bu, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri küresel gündeminde de yer alan bir hedef. Mektupta ayrıca kuruluşlar çiftlik ve gıda sistemlerindeki antimikrobiyal direncin yayılmasını önlemek için daha fazla işbirliği yapma sözü veriyor.

FAO’nun Roma genel merkezindeki imza töreninde konuşan Komisyon Üyesi Andriukaitis şunları söyledi:

“Gıda israfı ve kaybı, zaten kıt olan kaynakların kabul edilemez, etik dışı ve ahlaka aykırı bir israfıdır. Aynı zamanda gıda güvencesizliğini arttırmaktadır. Antimikrobiyal direnç ise büyük bir sosyal ve ekonomik yüke neden olmaktadır. Bu sorunların nasıl çözüleceği konusunda gittikçe daha çok birlik oluyoruz, daha verimli ve daha stratejik hareket ediyoruz. Yapılan anlaşma bu nedenle kutlanmalıdır.”

Antimikrobiyal direncin insanlar ve hayvanlar için küresel bir tehdit olduğunu söyleyen Graziano da Silva ise; “FAO’nun vizyonu, antibiyotik ve diğer antimikrobiyallerin yalnızca hastalıkları tedavi etmek ve gereksiz acıyı dindirmek için kullanılması gerektiği yönünde” diye konuştu.

Graziano, “Avrupalı ülkeler tarımda antimikrobiyal kullanımını azaltma konusunda büyük aşama kaydediyor. Bu tecrübeler, özellikle gelişmekte olan ülkeler arasındaki teknik işbirliğini teşvik etmekte FAO’nun çalışmalarına önemli bir destek sağlayabilir.” diye ekledi.

Gıda israfı faturası büyük

Her yıl, küresel olarak insan tüketimi için üretilen gıda ürünlerinin 1,3 milyon tonu kayıp veya israf ediliyor. Bu da doğal kaynakların israf edilmesine ve mali kayıplara yol açıyor.

Sadece Avrupa’da her yıl 88 milyon ton gıda israf ediliyor. AB tahminlerine göre bunun ilgili maliyetlerin toplamı 143 milyar civarında.

Öte yandan hem insan hem hayvanlara yönelik antibiyotik ilaçların artan kullanımı ve suistimali, antibiyotiğe dirençli hastalık yapıcı mikropların sayısının artmasına katkıda bulundu.

Bazı araştırmalara göre antimikrobiyal direnç 2050 itibariyle yılda 10 milyon ölüme neden olma potansiyeline sahip.

Bir Cevap Yazın