Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, işlenmiş gıdalarda katkı maddesi kullanmadan şeker, tuz ya da un ve yağ miktarını azaltmak için ‘sert tedbirler’ alıyor.
Brüksel böylelikle, obezite, hipertansiyon, diyabet, bazı kanser türleri gibi beslenme ve hayat tarzıyla ilişkisi bulunan hastalıklarla mücadele etmeyi planlıyor. AB Komisyonu’nda yapılan açıklamada, obezitenin Avrupa çapında giderek yaygın hale geldiği, dondurulmuş pizza vs. gibi fast food ürünlerinde aşırı miktarda şeker, tuz ya da yağ içermeye devam ettiği belirtildi.
YÜZDE 30 ŞARTI
Açıklamada şöyle denildi: “Bu gidişatın önüne geçmek gerekiyor. Bu bağlamda AB Komisyon’u, sadece şeker, tuz ya da trans yağ miktarının besin maddelerindeki oranıyla mücadele edecek, diğer yandan şekerin yerini alan, düşük kalorili tatlandırıcı aspartam gibi ikame maddeleri de mercek altına alacak” denildi.
AB kanunlarına göre, bir gıda ürünün ‘azaltılmış’ etiketiyle satışa sunulabilmesi için o maddenin benzer ürünlere oranla en az yüzde 30 oranında daha az kullanılması gerekiyor.
TÜKETİCİ BİLİNÇLİ
AB Komisyonu, yapılan çalışmaların tüketiciler nezdinde ‘daha kolay kabul’ gördüğünü belirterek, tüketicilerin katkı maddeleriyle ilgili olarak giderek bilinçlendiğini, bir yandan katkı maddelerinden uzak dururken, aynı zamanda yağ, tuz ya da şekerden de uzak durmanın iki fayda birden getireceğinin bilincinde olduklarını söylüyor.
haber365
Adamlar obezle mücadele ediyor, bence ülke olarak bizimde şimdiden tedbirleri almamız gerekir..