Açık sütlerdeki tehlike!

0
916
Açıkta satılan sütlerde 1 mililitrede 100 binden fazla bakteri bulunuyor!

Açıkta satılan sütlerde 1 mililitrede 100 binden fazla bakteri bulunuyor!

Ülkemizde kullanılan sütlerin yüzde 40’lık bölümü ise açık sütten oluştuğunu belirten Gıda Mühendisi Nilüfer Hakarayan, açık sütlerdeki riskleri anlattı.

Kişi başı yıllık 25-26 litre süt tüketimi ile Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında son sıralarda yer alıyor. Ülkemizde zaten çok az süt tüketiliyor. Ne yazık ki tüketilen bu sütlerin yüzde 40’lık bölümü ise açık sütten oluşuyor.

Sağlığa uygun olmadığı halde halen Türkiye’de satışına devam edilen açık sütler birçok hastalığa neden oluyor. Sağlıklı ve organik yaşam olgusunda artış meydana gelmesi ile beraber halkımızda açık sütün sağlıklı ve doğal olduğu inancı oluştu ancak bu durum toplum sağlığı açısından bir risk oluşturabilir.

Topluma doğal, organik ve sağlıklı süt olarak tanıtılan, açıkta satılan işlenmemiş sütler alınmamalı. Yapılan araştırmalara göre açık sütlerde 1 mililitrede 100 binden fazla bakteri tespit edildi. Ayrıca açık sütlerde bulunan bu zararlı bakteriler tifo, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklara neden olabilir.

Açık süt kaynatıldığında B1, B2, B12 vitaminleri ve folik asit kayboluyor!

Açıkta satılan çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmesinin tavsiye edilmediğini belirten Hakarayan; kaynatıldığında ise sütte mevcut bulunan B1, B2, B12 vitaminleri ve folik asit olmak üzere pek çok vitamin kayıpları meydana geldiğini ancak paketli süt tüketildiğinde sütün içerisindeki besin değerlerinden azami olarak faydalanılabilineceğini belirtti.

euronewstr

Bir Cevap Yazın