Adana’da 4 yeni buğday çeşidi geliştirildi

0
1056
Araban'da Hububat Rekoltesi Çiftçinin Yüzünü Güldürdü ,tarımsal haber,tarım haberleri,tarımsal destek,tarımsal ekonomi,tarımsal gıda,tarımsal kredi,tarımsal kalkınma,tarımsal finans,
Araban'da Hububat Rekoltesi Çiftçinin Yüzünü Güldürdü ,tarımsal haber,tarım haberleri,tarımsal destek,tarımsal ekonomi,tarımsal gıda,tarımsal kredi,tarımsal kalkınma,tarımsal finans,

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalar sonucu üçü ekmeklik, bir makarnalık dört yeni buğday çeşidi üretildi.

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü, 2013 yılında tescil ettirdikleri yeni buğday çeşitlerini düzenlenen tarla günü ile tanıttı. Buğdayların geliştirildiği tarlada düzenlenen törende konuşan Enstitü Müdürü Doç. Dr. Seyyid Irmak, bugüne kadar yaptıkları ıslah çalışmaları sonucunda 17 buğday, 9 pamuk, 5 soya, 5 yem bitkisi, 3 nohut, 2 yer bademi ve 1 ayçiçeği çeşidi geliştirerek bölge ve ülke çiftçisinin hizmetine sunduklarını belirtti. Türkiye’nin yıllarca yurt dışına tohumculukta milyonlarca dolar döviz ödediğini hatırlatan Doç. Dr. Irmak, “Bizim gibi araştırma enstitüleri, üniversiteler ve özel sektör araştırma kuruluşları yeni bitki çeşitleri geliştirerek ülkenin tohumlukta dışa bağımlılığını en aza indirmek için çalışmaktadır. Bu çalışmalar sayesinde bugün kendi geliştirmiş olduğumuz bitki çeşitlerinin tohumculukta kullanım oranı hibrit sebzede yüzde 60, buğdayda yüzde 95, çeltik ve nohutta ise yüzde 100’lere ulaşmış durumdadır.” dedi.

Geliştirdikleri sekiz adet buğday çeşidinin tohumluk üretiminin bazı kamu ve özel sektör tohumculuk kuruluşlarına devredildiğinin altını çizen Irmak, “2012 yılı Türkiye sertifikalı tohumluk üretimi 410 bin tondur. Bizim çeşitlerimizin tohumluk miktarı 78 bin ton ile bunun yüzde 24’üne tekabül etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Buğdayın Türkiye’de dekara verim ortalamasının 243 kilogram olduğuna vurgu yapan Irmak, “Adana ortalaması dekara 446 kilogram iken, bizim dekara 750 kilogram veren çeşitlerimiz bulunmaktadır. Bizim çeşitlerimizin dekara verimden hareketle her yıl ülke ekonomisine katkısı yaklaşık 1 milyar 82 milyon TL’dir. Yeni geliştirdiğimiz bu buğday çeşitlerimiz de en kısa sürede ekonomiye kazandırılarak bu oranı biraz daha arttıracaktır.” şeklinde konuştu.

Programda konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Halis Aslan, Yüreğir Kaymakamı Turgut Subaşı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül ve katılımcılar, yeni geliştirilen buğdayların hasadına katıldı. Protokol daha sonra hasat edilen ürünleri inceledi.

haber365

Bir Cevap Yazın