AFYONKARAHİSAR – Afyonkarahisar’da üreticiler, ‘organik ceviz’ yetiştirerek yüzde 40 daha fazla gelir elde etti.
2004 yılında çıkartılan ‘Organik Tarım Kanunu’ kapsamında köylerde başlatılan ‘Organik Ceviz Üretimi Projesi’ başarıyla tamamlandı. ‘Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü’ projesi kapsamında Sinanpaşa ilçesinde bulunan ve Afyonkarahisar’ın içme suyunu tedarik eden Akdeğirmen baraj havzasında yer alan Tazlar ve Kınık köylerinde yürütülen projer meyvelerini vermeye başladı. 2010 yılında başlatılan ve bu yıl tamamlanan projede Kınık köyünde 9 üretici 85 dekar, Tazlar köyünde 37 üretici 304 dekar olmak üzere toplam 390 dekarlık alanda organik ceviz üretim gerçekleştirildi.
Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, ‘Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü’ kapsamında iki yıl öncesinde başlatılan projeden 46 üreticinin faydalandığını söyledi. Üç yıl içerisinde projenin başarıyla uygulandığını ifade eden Arap, iki tona yakın organik ceviz üretimini gerçekleştirildiğini belirtti. Arap, “Üretilen organik cevizler gerek lezzet ve gerekse protein bakımından oldukça zengin olduğundan iç pazarlarda yüzde 40 daha fazla fiyatla üreticiler tarafından pazarlanarak gelir elde edilmiştir. Bundan sonraki hedef üretilen ürünlerin büyük marketlere pazarlanmasıdır.” dedi.
Arap, proje kapsamında bahçe tesisleri oluşturularak damla sulama sistemleri kurdurulduğunu kaydetti.
Hüseyin Arap, organik tarımda kimyasal girdilerin kullanılmadığını, üretimden tüketime kadar her aşamasının kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçiminde gerçekleştiğini dile getirdi. Projenin tüm finansmanı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından karşılandığını ifade eden Arap, bu tür projeler ile başta Akdeğirmen baraj havzasında olmak üzere il genelinde organik tarımın yaygınlaştırılması amaçlandığını anlattı.
“ORGANİK TARIM NEYİ KAPSIYOR”
Arap, şunları söyledi: “Organik Tarım; tüketiciye sağlıklı ve güvenilir gıdalar temin etmek, insan-hayvan ve bitki sağlığını korumak, kimyasal ilaçlama ve gübrelemeden kaynaklanan her türlü çevre kirliliğini önleyerek ekolojik dengeyi korumak, üreticiye alternatif üretim sistemi sunarak gelir düzeyini yükseltmek ve pazarlamadaki engelleri aşmak, bitkisel ve hayvansal üretimi birlikte yaparak organik üretim yapan işletmenin kendi kendine yeterliliğini sağlayarak sürdürülebilir tarım sistemini geliştirmeyi amaçlamaktadır.”
(CİHAN)
%%rastgele_genis_mesaj%%