AĞAÇLARINI KESİP ODUN YAPAN VİŞNE ÜRETİCİSİ ZARAR ETTİ -ŞAPHANE ZİRAAT ODASI BAŞKANI BİLALOĞLU: ”GEÇEN YIL 40 KURUŞ OLAN VİŞNENİN TOPTAN SATIŞ FİYATININ BU YIL 2,50 LİRAYA ÇIKMASI, GEÇEN YIL AĞAÇLARINI KESENLERE ZARAR ETTİRDİ”
KÜTAHYA (A.A) – Ege Bölgesi’nin vişne ve kiraz üretim merkezlerinden Kütahya’da, geçen yıl 40 kuruşa kadar düşen vişnenin kilogram başına toptan alım fiyatının bu yıl 2,50 liraya çıkmasının, geçen yıl ağaçlarını kesen üreticilerin zarar etmesine yol açtığı bildirildi.
Edinilen bilgiye göre, Kütahya ili genelinde 10 bin 209 dekar alanda kiraz, 27 bin 147 dekar alanda vişne üretiliyor ve vişne ağacı sayısının yaklaşık 500 bin olduğu biliniyor.
Vişne ve kiraz üretiminin yoğun olarak yapıldığı Şaphane ilçesinde üretimdeki azalma nedeniyle yaklaşık bir ay önce 1,80 liradan başlayan toptan alım fiyatı, 2,50 lira seviyesine çıktı.
Ürün azlığına üzülen üreticiler, son yılların en yüksek toptan alım fiyatını görünce sevindi. Bazı üreticiler, bankalardan aldığı zirai kredilerin geri ödemelerinden bir bölümünü vadesinden önce ödedi.
Şaphane Ziraat Odası Başkanı Talat Bilaloğlu, AA muhabirine, geçen yıl fiyat düşüklüğü nedeniyle vişnesini keserek yakacak odun ihtiyacını karşılayan üreticilerin, bu yıl toptan alım fiyatının 6 kattan fazla yükselmesinden dolayı zarar ettiğini söyledi.
”Yaş kesen, baş keser” atasözünü hatırlatan Bilaloğlu, ”Geçen yıl dünyada ve Türkiye’de vişnede verim yüksek, ürün boldu. Bu nedenle üreticiden toptan alım fiyatı 40 kuruşa düştü. Maliyetini karşılayamadığı ve ürününü satamadığı için zor durumda kalan vişne üreticilerinin büyük bölümü ağaçlarını kesti, yakacak ihtiyacını karşıladı. Bunun yerine armut ve ceviz fidanları diktiler. Geçen yıl 40 kuruş olan vişnenin toptan satış fiyatının bu yıl 2,50 liraya çıkması, geçen yıl ağaçlarını kesenlere zarar ettirdi” dedi.