The University Of Chicago bilim insanlarının yaptığı son araştırmalar, ahtapot gen dizilimlerinin diğer canlılardan farklı olduğunu ortaya koydu. Ahtapot DNA’sı bu dünyadan değil!
The University Of Chicago bilim insanları, canlı bilimi biyolojide bir devrim yaratacak nitelikte araştırma sonuçları ortaya koydu.
Araştırmacılar, pek çok özelliği ile hem yaşadığı deniz habitatından, hem de kara habitatından ayrılan ahtapot canlısına dair ilginç bilgiler sundu.
Ahtapotun gen dizilimi farklı
The University Of Chicago’dan Dr. Clifton Ragsdale, ahtapotların daha önce hiçbir canlıda karşılaşılmadığı üzere 33 bin protein koduna sahip bir genom bulundurduklarını belirtti.
Ahtapotların sıradışı beyne ve problem çözme yeteneğine sahip olduklarını ifade eden Dr. Ragsdale, benzer araştırmaların tüm 8 kollu canlılarda yapılacağını dile getirdi.
Zıplayan gen olarak nitelendirilen transpozon genlere sahip ahtapotun, transpozonunu kendi içerisinde düzenleyebilme yeteneğine gösterebildiği kaydedildi. Yani bir nevi ahtapot, kendi genlerini değiştirebilme kabiliyetini barındırıyor.
The University Of Chicago’dan Caroline Albertin ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ahtapotunun genomunun, ufak değerler haricinde yeniden düzenlenmiş bir omurgasız genomu olarak görüldüğünü belirtti.
Bu olgunun gen düzenlenmesine örnek teşkil ettiğini söyleyen Albertin, durumun daha önce hiç karşılaşılmamış bir olgu olduğunu sözlerine ekledi.