Akzambak bitkisi 5 pazara birden hitap ediyor

0
2030
Akzambak bitkisi 5 pazara birden hitap ediyor
Akzambak bitkisi 5 pazara birden hitap ediyor

Koruma altındaki akzambak bitkisinin soğanı, çiçeği, polenleri, yaprakları ve yağı, kısacası her bir kısmı farklı bir ticari değere sahip!

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir’de ilginç bir “suçüstü” vakası yaşandı. Kepsut ilçesine bağlı Dereli mahallesinde yer alan ormanlık alanda güvenlik ekipleri bir kişiyi kaçak bir şekilde zambak soğanı toplarken yakaladı. Toplam 145 adet zambak soğanı topladığı tespit edilen kişiye tam 60 bin TL para cezası verildi.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan zambak bitkisi, doğal olarak yetiştiği ormanlık alanda koruma altına bulunuyor. Kaçak toplamanın ağır cezai yaptırımı olmasının sebebi de bu. Doğal ortamının dışında az sayıda üretici tarafından ticari olarak üretilen zambaklar ise hem eşsiz güzellikleri, hem de farklı işlevleriyle büyük değere sahip.

Beş yılda gelen ticari başarı

Yaklaşık 120 bin çeşidi bulunan zambak ailesinin bu denli ticari öneme sahip üyelerinin başında akzambak geliyor. Akzambağı ticari bir değere dönüştüren iller arasında ise Tokat ön plana çıkıyor. Bu özel bitkinin yetiştiriciliğini yapan Tokatlı üretici Fikret Aydemir akzambağa gönül vermiş üreticilerden biri.

70’li yıllardan beri hobi olarak yaptığı üreticiliği, 5 yıl önce emekli olduktan sonra profesyonel bir faaliyete dönüştüren Aydemir, tam bir ticari başarı elde etmiş. Bu süreçte bahçesindeki zambak soğanlarının sayısını 5 bine kadar çıkaran üretici, bitkinin çiçeği, polenleri, yağı ve soğanı için ayrı ayrı alıcı buluyor.

Kilosu 140 TL’den satılıyor

Aydemir, peyzaj alanlarında ya da hobi bahçelerinde görsellikleriyle ön plana çıkan akzambak çiçeklerinin kilosunu ortalama 140 TL’den sattığını söylüyor. Aynı şekilde, kendi zambağını ekmek isteyen meraklılar için bitkinin soğanın tane fiyatı yıllara ve boyutuna göre 2-20 TL arasında değişiyor.

Akzambağın tek özelliği göze hitap etmesi de değil. Bitkiden elde edilen ve ilaç sanayisinde kullanılan yağ ise yaklaşık 5 bin Euro’dan alıcı bulabiliyor. Akzambağın sarı renkli polenleri organik boya sektörünün, yaprakları ise cezbedici kokusuyla parfüm endüstrisinin aradığı kaynaklar arasında. Akzambağın kendi has aroması da zambak reçeli vasıtasıyla kahvaltılara konuk oluyor.

Bir Cevap Yazın