Alabalıklar Derelere Kavuşacağı Günü Bekliyor

0
1018
alabalık yetiştiriciliği

2013 yılında derelerimizle buluşacak olan ve büyük çoğunluğu Trabzon Altındere Üretme İstasyonu’nda bulunan 3.100.000 civarında alabalığın üretimi tamamlandı..

1969 yılında Yedigöller Milli Parkı içerisinde 50.000 yavru kapasiteli bir alabalık üretme istasyonu kurarak balıklandırma çalışmalarına başlayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, ülkemizde yetiştiricilik yoluyla balık üretiminde artık milyonlarca alabalık üretip, tabiata salıyor.

Bu kapsamda 2005 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce orman içi suların (dere, göl, gölet gibi) yerli türlerimizle balıklandırılması gayesiyle başlatılan “Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi” kapsamında Trabzon Altındere ve Mersin Çamlıyayla üretme istasyonlarındaki çalışmalar halen devam ediyor.

2005 yılında başlayan balıklandırma projesi ile 2011 yılı sonuna kadar üretme istasyonlarında üretilen 2 milyon 191 bin alabalık yavrusu anaçların alındıkları orman içi sulara yerleştirilmişti. Yaklaşık 7 yıllık süreçte yapılan yerleştirmeler toplamı kadar alabalık yavrusu, 2012 yılında orman içi sulara yerleştirilerek, bu sayı 2012 yılında 2 milyon 42 bin adet yavru alabalığa ulaştı.

2013 yılında ise derelerimizle buluşacak olan ve büyük çoğunluğu Trabzon Altındere Üretme İstasyonu’nda üretilen 3.100.000 civarında alabalığın üretimi tamamlandı. Yavruların yerleştirme için yeterli olgunluğa erişmelerinin ardından, bir plan dahilinde, Mayıs ayında ülkemiz dereleri alabalıklarına kavuşmaya başlayacak.

Orman içi sulardaki tabii alabalık popülasyonlarının çoğaltılması, bozulan alabalık habitatlarının rehabilitasyonu, gen kaynakların korunması, doğal türler hakkında farkındalığın arttırılması ile sportif olta balıkçılığının geliştirilmesinin hedeflendiği proje ile; ülkemizin biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir bir anlayışla gelecek nesillere intikali sağlanmış olacak.

Biyolojik çeşitliliğimiz bizim gelecekten aldığımız bir emanettir ve bu zenginlik içerisindeki türleri koruyarak tabii yaşam alanlarında çoğalmalarını sağlamak ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün önemli hedefleri arasında yer almaktadır. Bu gaye ile yapmış olduğumuz üretim çalışmalarımız özveriyle devam edecek olup, 2023 yılında 50 milyon alabalık yavrusunun yetiştirilerek, orman içi sulara bırakılması hedeflenmektedir.

Kaynak: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Bir Cevap Yazın