Alanya’da muzda malçlama tekniğiyle verim ve kalite artırılıyor

1
1470
Alanya'da muzda malçlama tekniğiyle verim ve kalite artırılıyor

ANTALYA (CİHAN)- Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitlileri Bölümü tarafından yürütülen muzda malçlama tekniğiyle ürün verimliliği ve kalitesi arttırılıyor.

AÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitlileri Bölümü tarafından yürütülen ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Bilimsel Araştırmalar Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) tarafından finanse edilen “Bazı Uygulamaların Muz Verim ve Kalitesi Üzerindeki Etkileri” projesi ile muzda malçlama tekniği uygulanıyor. ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, Yönetim Kurulu Üyesi ve ALTSO Tarım Komisyonu Başkanı Namık Şenli, ALTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Mut, ALTSO Genel Sekreteri Erhan Akman ve proje başkanı Prof. Dr. Hamide Gübbük’ün katıldığı toplantıda tanıtılan projenin Ekim 2012 de başladığı ve süresinin de 2 yıl olduğu açıklandı. Proje Koordinatörü Prof. Dr. Gübbük, projenin amacının ülkemizde az sayıda alanda yetiştirilen muzdan çok etkin değerde verim almak olduğunu ifade etti. Özellikle açıkta yetiştiricilik ve maçlama konusunda çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Gübbük, bugüne kadar ülkemizde yanlış bilinen doğrular olduğunu hatırlattı. Bu proje ile yeniden dünya standartlarını baz alarak uygulamalar yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Gübbük, Türkiye’de olan ama dünyada olmayan onarma işlemi üzerinde durduklarını anlattı. ‘Acaba onarma gerçekten gerekli mi?’ sorusunun cevabını aradıklarını ifade eden Prof. Dr. Gübbük, “Erkek çiçekleri bizde koparmazlar. Ama yurt dışında koparıyorlar. Buna ilişkin uygulamalar da yapacağız. Yine sulamada plastik kullanan da var, kullanmayan da. Biz maçlamaya ilişkin yeni materyaller üzerinde duruyoruz. Kısacası bu gibi soruların cevabını bulmaya çalışıyoruz. Bu projeye ilişkin 6 ayda bir de ilgilendirme toplantıları yapacağız. ALTSO projemize verdiği fon desteğiyle çok büyük bir yarar sağlıyor.” dedi.

Muz konusunda daha önce de önemli projelere imza attıklarını ve hasattan paketlemeye kadar çok çeşitte yeni uygulamaları üreticilerin bilgisine sunduklarını belirten ALTSO Başkanı Aydoğan da, tarım ve diğer sektörlere de en az turizm kadar önem verdiklerini söyledi. Bugün ülkemizde muzculuğun Alanya, Gazipaşa ve Anamur dışında pek fazla yerde yapılamadığını ve bilinçli üretici sayısının da yapılan bilimsel çalışmalarla hızla arttığını kaydeden Aydoğan, “Bu proje üretimde ezber bozacak sonuçları ortayacak gibi görünüyor. İnşallah bölgemiz muz üreticilerine hayırlı olur.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak: www.gidatarim.com

1 Yorum

Bir Cevap Yazın