Yıllık 150 bin tonluk üzüm rekoltesiyle Anadolu’nun üzüm ambarı olan Elazığ, alkol yasasıyla gücünü kaybetti. Devlet de desteğini çekince üretim durma noktasına geldi.
8 çeşidiyle Anadolu’nun üzüm ambarı olarak bilinen Elazığ, alkol yasağıyla çöküş dönemine geçti. Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Hüsamettin Kaya, yasayla birlikte şarap alımlarının neredeyse durduğunu belirterek “Bu, şarabı bitirmek için oynanan bir oyun.
Özelleştirmeden sonra hem fiyatı aşağıya çektiler hem de alımlar durdu. Vergisini en yüksek düzeyde içkiden alan devletin bunu desteklemesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Devlet Su İşleri’nin (DSİ) Elazığ’da olmasına rağmen yıllarca sulu tarım yapamadıklarından yakınan çiftçi Sami Aydın görüşlerini, “TEKEL’in 2004’te özelleştirilmesinden bu yana büyük sıkıntılar yaşayan biz şaraplık üzüm üreticileri, alkol yasağının olumsuz etkisini bu yıl daha da hissettik. Bu yasakla, firmalara üzümlerimizi geçen yıllara oranla daha ucuza ve güçbela sattık. Elazığ’ın boğazkere ve öküzgözü şaraplık üzümleriyle hem Türkiye’de hem dünyada nam salmasına rağmen, TEKEL bile rağbet göstermiyor. Devlet bu konuda engel koyucu değil teşvik edici olmalı” şeklinde özetledi.
İşsizliğin Doğu’nun kaderi olduğunu vurgulayan ve işsizliğin yıllardır hüküm sürdüğü bu topraklarda çocuklarının tek umudunun çiftçilik olduğunu dile getiren şaraplık üzüm üreticisi Tülay Yalçın da alkol yasağı ile bu yıl gerek alımda gerekse fiyatta ciddi bir sıkıntı ve düşüş yaşandığını anlattı. Yalçın, “Devletin yanlış sulama politikaları yüzünden mağduriyet yaşayan bizler, bu konuda acil önlemler alınmasını ve bir an önce bu yanlışlıklardan dönülmesini istiyoruz” dedi.
haber365