Sanayi devi Almanya, her geçen gün tarım ülkesi olma özelliğini kaybediyor. Elektrik üretimi için kullanılan mısırın tarım alanlarının büyük bölümünü kaplaması, tahıl ihtiyacını karşılayamaz hale getirdi. Almanya 25 yıl sonra ilk kez tahıl ithal edecek.
DÜNYANIN önde gelen sanayi ülkelerinden Almanya, tarım ülkesi olma özelliğini kaybetmeye başlıyor. Biyolojik tesislerde elektrik üretimi için kullanılan mısır, tarım alanlarının büyük bir bölümünü kaplıyor.Buğday ekilecek alanların azaldığı için tahıl ihtiyacının karşılanamaz hale geldiği Almanya, 25 yıl aradan sonra ilk kez bir tarım ülkesi olarak tahıl ithal etmek zorunda kalacak.
Tarım istatistikleri uzmanı Georg Keckl’in yaptığı hesaba göre, “Almanya’da 2011 ve 2012’de yapılan tarımla, yurtiçi üretiminin yüzde 96’ya gerilediğini, yüzde 4’lük açığın ise ithalat yoluyla kapatılacağını” söyledi.
Aşağı Saksonya Eyaleti’nin hasat istatistiklerini tutan tarım uzmanı Keckl, “Mısır ekiminin çoğalması, buğday alanlarını daralttı. İnsanlar, tarım alanlarının büyük bir bölümünün elektrik üretimi için kullanıldığının farkında bile değiller” diyerek uyarıda bulundu.
Enerji değil imar sorun
Alman Çiftçiler Birliği ise 2010 ve 2011 dönemi tahıl hasılatının Almanya’da kötü hava koşulları nedeniyle istenilen düzeyde olmadığını, ancak Avrupa genelinde iyi olan tahıl hasadı nedeniyle bu konudaki ihtiyacı karşılamada bir sıkıntının yaşanmayacağını açıkladı.
Çiftçiler Birliği, tarım alanlarının artan oranda enerji amaçlı kullanımından ziyade, arazilerin giderek daha fazla imara açılması veya doğal koruma altına alınmasının büyük bir sorun haline geldiğine işaret ederek, Avrupa Birliği tarafından tarım alanlarının yüzde 7’sinin yeşil kuşaklara dönüştürülmesi planının daha büyük sorunları beraberine getireceği görüşünü dile getirdi.
Almanya’daki en çok hayvancılık sektöründe tahıla ihtiyaç duyuluyor. Tahılın yaklaşık yüzde 58’i hayvanlara yem olarak verilirken yüzde 23’ü gıda üretiminde kullanılıyor. Tahılın yüzde 6’sı ise (2.7 ton), yarısı E10 adı verilen bioetanol olmak üzere enerji üretiminde kullanılıyor.
KAYNAK : http://www.tarim.com.tr