Altın çilek üretimine rağbet

0
1204

Altın ÇilekALTIN ÇİLEK ÜRETİMİNE RAĞBET -BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN BİR KURUYEMİŞÇİDEN SATIN ALDIĞI ALTIN ÇİLEK MEYVESİNE TALEP ARTARKEN TÜRKİYE’DEKİ İLK ÜRETİCİLERDEN EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ, VATANDAŞLARA 50 BİN FİDE SATTI -DEKAN PROF. DR. OLGUN: ”ÖNCEKİ YILLARDA TAMAMI BOLİVYA, PERU, KOLOMBİYA GİBİ ÜLKELERDEN İTHAL EDİLİYORDU, DENEME MAHİYETİNDEKİ ÜRETİMLERİMİZ OLUMLU SONUÇ VERDİ. DEKAR BAŞINA 1,5 TON ÜRÜN ALINABİLDİ”

İZMİR (A.A) – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kuruyemişçiden satın aldığı altın çilek meyvesine ilgi artınca Türkiye’deki ilk üreticilerden Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi vatandaşlara 50 bin fide sattı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altın çilek adıyla bilinen yer kirazının Türkiye için yeni bir bitki olduğunu belirtti.

Türkiye’nin altın çileki daha önce Güney Amerika ülkelerinden, özellikle de Bolivya, Peru, Kolombiya’dan ithal ettiğini söyleyen Akın Olgun, EÜ Ziraat Fakültesi’nin Türkiye’deki ilk üreticilerden olduğunu ve geçen yıl organik üretim gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Ongun, fakülte olarak altın çilek hakkında araştırma yaptıklarını ve kamuoyuna tanıtmaya çalıştıklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kuruyemişçiden satın alması üzerine meyveye ilginin arttığını anlattı.

Altın çilek meyvesine ilişkin çalışmaları üniversitede 2-3 yıl önce başlattıklarını kaydeden Olgun, ilk çalışmaların deneme aşamasında olduğunu, ilk kez geçen yıl Menemen’deki 12 dekar alanda üretim yapmaya başladıklarını söyledi.

Menemen’de gerçekleştirdikleri üretimden son derece olumlu, güzel sonuçlar aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Akın Olgun, temmuz ayındaki hasattan dekar başına 1,5 ton ürün elde ettiklerini söyledi.

Altın çilek bitkisinin Akdeniz iklimini sevdiğini kaydeden Akın Olgun, uygun sulama şartları da sağlanabilirse dekar başına 5 ton ürün alınabileceğini belirtti.

-PİYASADA 60, ÜNİVERSİTEDE 20 LİRA-

Altın çilek meyvesinin piyasada kilogramı 60 liradan satıldığını, kar amacı gütmedikleri için fakültede kilogramı 20 liradan satışa sunduklarını ifade eden Akın Olgun, ”Temmuz ayında meyve olgunlaşınca başladığımız satışlar sırasında uzun kuyruklar oluştu. Satın almaya gelenler 15-20 dakika sırada bekleyerek istedikleri ürüne kavuşabildi” şeklinde konuştu.

Prof. Olgun, geçen yıl vatandaşlara 50 bin fide satışı yaptıklarını da söyledi.

Altın çilek meyvesinin geliri yüksek bir bitki olduğunu dile getiren Prof. Dr. Olgun, şunları kaydetti:

”50 bin fide satışı oldukça büyük bir rakam. Bizim dışımızda diğer kurumların da satışı vardır. Biz bu sene üretimin artacağını tahmin ediyoruz ama yine de talebi karşılayacak düzeyde olmaz. Altın çilek yine ithal edilecektir. Piyasada çok farklı fiyatlardan satışa sunuluyor bu ürün. 50-60 TL’den kuruyemişçilerde satıldığını duyuyoruz. Biz bu ürünün organik üretilenini, taze olanını tercih ediyor ve öneriyoruz.”

 

-”KAPSÜLLERDE NE ORANDA MEVCUT BİLEMİYORUZ”-

Altın çilek meyvesi kapsüllerinin son aylarda ”gençleştirdiği, hastalıkları tedavi ettiği, vücuttaki fazla yağı yaktığı” iddiasıyla satışa sunulduğuna dikkati çeken Olgun, meyvenin antioksidan özelliğinin bulunduğunu bilimsel araştırmaların ortaya koyduğunu söyledi.

Prof. Dr Olgun, meyvenin şeker hastalarına iyi geldiğini ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Ancak yağları yaktığına ilişkin herhangi bir şey söyleyemeyiz. Vardır ya da yoktur diyemiyorum çünkü bu konuda bilimsel bir çalışma yapmadık. Denemek lazım. Yapılan bilimsel çalışmalar meyvenin çok faydalı olduğunu gösteriyor. Ama piyasada satılan kapsüllerdeki altın çilek oranı ne onu bilemiyoruz.”

Prof. Dr. Akın Olgun, taze altın çilek meyvesinin günde en fazla 10 tane ve akşam saatlerinde tüketilmesini önerdiklerini de sözlerine ekledi.

Bir Cevap Yazın