Başbakan Erdoğan’ın tükettiğinin öğrenilmesiyle Türkiye gündeminde daha çok tanınan yer kirazının (altın çilek), Bursa’da da ekimi her yıl artıyor. Üreticiler, bakımı daha kolay ve verimi yüksek olan yer kirazının pazar sıkıntısı yaşamadığını belirtiyor. Şu anda Yenişehir’de ekimi fazla olan biber, domates ve fasulyeye alternatif olarak yer kirazı ekilebileceği kaydediliyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kuruyemişçiden satın almasıyla gündeme gelen ‘altın çilek’ az zahmetle iyi para kazanmak isteyen çiftçinin umudu oldu. Türkiye’de ilk olarak eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in girişimleri ile Mersin’de ekilen yer kirazı, Bursa ve Aydın gibi illerde geniş alanlarda üretilmeye başlandı. Bursa’nın Yenişehir ilçesinde alternatif ürün olarak ekilmeye başlanan yer kirazı yetiştiricilerine Uludağ Üniversitesi ve Ziraat Odası da destek veriyor. İlçede geçen yıl deneme dikimleri yapılan ‘altın çilek’ (physalis), çiftçilerin yeni gözdesi oldu. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, yer kirazının pazar sıkıntısı yaşamadığını söyledi. Ürünün henüz istenilen seviyede tanıtılamamasından yakınan Aktaş, dış pazardaki talebin daha fazla olduğunu kaydetti. Çiftçilere alternatif ürün olarak yer kirazını tavsiye ettiklerini anlatan Aktaş, şunları söyledi: “Bu ürünün geleceği var. Bakımı daha kolay ve verimi yüksek. Her yıl ekimi artıyor, şu anda Yenişehir’de ekimi fazla olan biber, domates ve fasulyeye alternatif olarak yer kirazı ekilebilir.”
Uludağ Üniversitesi Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksek Okulu Seracılık Program Başkanı öğretim görevlisi Hakan Erdoğan, yer kirazının ‘altın çilek’ ve ‘güvey feneri’ olarak da anıldığını söyledi. Yer kirazının domates ve patlıcana akraba olduğunu bildiren Erdoğan, “Ürün, taze tüketildiği gibi, reçeli de yapılıyor. AB’de iyi biliniyor. Besleyici bir meyve olup, özellikle anaokullarında yemek menülerine konuluyor.” dedi. Yenişehir’de geçen yıl 4 dönümlük tarlasına yer kirazı eken Necati Seymen, 70 kök ile başladığı üründen memnun kalınca, bu yılki ekimi 20 dönüme çıkarma kararı aldı. İlk yılda istediği verimi aldığını dile getiren Seymen, şunları söyledi: “Her kök bir kilo ürün verdi, iyi bakım olursa 2 kiloya kadar artabiliyor. Bu yıl 20 dönüm ekeceğim. Ayrıca yer kirazını kurutmanın yanı sıra reçelini de yaptık. Normal kirazın kilosu 5 TL iken, bu ürün 30 ila 70 TL arasında satılıyor.” Seymen, geçen yıl elde ettiği 700 kilo üründen yaklaşık 20 bin TL kazandığını söyledi. Yer kirazı, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı biliniyor. Önemli miktarlarda B vitamini içeren kiraz, okulöncesi çocuklara öneriliyor. Metabolizmayı hızlandırıp, kan dolaşımını düzenliyor.