Amasya’nın kendine has tadı, kokusu ve görüntüsüyle ünlü misket elmasının yok olmaması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. Misket elmasının yaygınlaşmasını amaçlayan Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında başvuruda bulunan üreticilere misket elması fidanı dağıtılacak.
1990’lı yıllardan itibaren üreticilerin diğer elma çeşitlerine yöneldiğini söyleyen Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Zekeriya Şeker, “1990’lı yılların sonunda 30 bin ton civarında olan Amasya elması üretimi, 6-8 bin tona kadar geriledi. Misket elmasının bir yıl ürün verip bir yıl vermeme gibi olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması amacıyla, Amasya Valiliği, TÜBİTAK ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 1997 yılından itibaren Amasya Elmasının Islahı Projesi yürütülüyor. Amasya misket elmasında görülen bu eğilim en alt düzeye indirilerek, Amasya elması olarak tescil edildi ve fidan üretimine başlandı” şeklinde konuştu.
Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında Kapama Yarı Bodur Amasya Elması Bahçe Tesisi Projesi hazırlayarak uygulamaya koyduklarını belirten Şeker, “2011 yılında 600 adet ve 2012 yılında 7 bin 100 adet, 2013 yılında 10 bin adet ve 2014 yılında il merkezi ve ilçelerde toplam 10 bin adet Amasya elması fidanı dağıtımı yapıldı. Böylelikle Amasya ile ünlenmiş olan Amasya elmasının üretim alanı giderek artacak. Ayrıca fidan dağıtımından itibaren budama ve gübreleme gibi teknik konularda üreticilerimiz takip edilerek, üretim miktarı ve verim artırılması çalışmaları da yapılıyor” dedi.
Kaynak: TarlaSera