Anadolu’da Topraksız Tarım

0
1165
Anadolu'da Topraksız Tarım ,tarımsal haber,tarım haberleri,tarımsal ekonomi,tarımsal enflasyon,ziraat mühendisi alımları,targel,tarımsal desteklemeler

Nevşehir’de bir girişimci tarafından geçtiğimiz yıl kurulan serada, topraksız domates üretimi gerçekleştiriliyor. Toprak yerine perlit madeninin kullanıldığı serada yetişen salkım domateslerin, topraklı tarımda yetişenlere göre daha sağlıklı ve lezzetli olduğu belirtiliyor.

Sulusaray beldesinde Modern Seracılık kapsamında bitkisel üretim faaliyetinde bulunmak isteyen Yılmaz Katlı adlı girişimci, Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Hibe Programından yararlanarak Topraksız Tarım Sera Tesisi yaparak domates üretimine başladı.

8 dekar alanda yıllık yaklaşık 250 ton salkım domates üretimi gerçekleştirilen serada toprak yerine poşetler içerisinde perlit madeni kullanılıyor. Her bir poşet içerisine 4 ayrı domates fidesi dikilirken, sulama ve gübreleme işlemleri ise bilgisayar aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Sera sahibi Yılmaz Katlı, 1999 yılında Seracılık üzerine mesleki eğitimini tamamladıktan sonra Japonya’da Topraksız Tarım konusunda incelemelerde bulunduğunu kaydetti.

Bu sistemden çok etkilendiğini ve yaşadığı şehirde böyle bir sera kurmaya karar verdiğini ifade eden Katlı, Gıda ve Tarım Bakanlığı’ndan aldığı hibe sayesinde bu işe soyunduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl kurduğu seradan bu yıl ilk hasadı gerçekleştirdiğini belirten Katlı, “Topraklı tarıma göre topraksız tarım en az 4 kat daha verimli. Ayrıca bu şekilde ilaçsız ve hormonsuz bir üretim gerçekleştiriyoruz. Bitki hastalığın yüzde 70’ini topraktan alıyor biz de toprak kullanmayarak bu yüzde 70 hastalığı bertaraf etmiş oluyoruz. Ayrıca verdiğimiz gübreyi topraklı tarıma göre daha iyi alıyor. En verimli topraktan yüzde 30 alabildiği için verim daha fazla oluyor. İlaç kullanılmaması ve hormonsuz olması bu domateslerin en büyük özelliği. Lezzeti ise diğer domateslere göre daha iyi” dedi.

haber365

Bir Cevap Yazın