Meyvecilikte danışman firmalar tarafından riskleri en aza indiren ve bilimsel tekniklerle oluşturulan “anahtar teslimi” bahçe modeli yaygınlaşıyor.
Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, bölgede elmacılığın son yıllarda ciddi bir gelişim gösterdiğini ve bahçe sayısının arttığını söyledi.
İl genelinde yaklaşık 200 bin dekar alanda yarı bodur ve tam bodur elma bahçelerinde üretim yapıldığını belirten Türkmen, geleneksel bahçe kurma alışkanlığının yerini yeni ve modern “anahtar teslimi” olarak adlandırılan uygulamaya bıraktığını ifade etti.
Türkmen, elma bahçesi için sertifikalı fidan temini, dikimi, damla sulama sistemi kurulması, çevre tel örgüsü, gübreleme, ilaçlama gibi işlemlerin yapılması gerektiğini hatırlattı.
Türkmen, meyvecilikte fidanın çok önemli olduğunu, ilk kurulumun sağlam yapılmasının, temelin bilinçli bir şekilde atılmasının verimli üretim yapma açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Sazlıca beldesinde “anahtar teslimi” elma bahçesini kurduran çiftçi Ramazan Üzen, gelişen teknolojiden yararlanarak bilinçli üretim yapmak istedikleri için modern yöntemleri tercih ettiğini söyledi.
“Anahtar teslimi” bahçe kuran bir firmanın Müdürü Mustafa Doğan Şahiner, son 3 yıldır çiftçinin bilinçlenmesi, devletin kredi desteği, hibeler, düşük faizli ve faizsiz kredilerin bahçe kurulumu konusundaki talepleri ciddi oranda artırdığına dikkati çekti.
haber365