Angus baharı

0
1058
Angus baharı

Hükümetin iki yıl önce aldığı et ithalatı ve besiciliğe teşvik kararı kırmızı et üretimini şaha kaldırdı. Bu yıl üretimin 825 bin tonla rekor kırması bekleniyor.

Hükümetin iki yıl önce ette spekülasyonu önlemek için aldığı ithalat kararı ve besiciliğe verilen teşvikler kırmızı et üretiminde rekor kırdırıyor. Üretimin yılın son çeyreğinde 247 bin tona çıkması, yıl sonunda da 825 bin tona ulaşması bekleniyor. İthal edilen Angus ırkı sığırlar sadece üretimi değil verimliliği artırmada da büyük rol oynadı. İthalat öncesi 235 kilo olan kemikli karkas et ağırlığı, hayvan başına 260 kiloya kadar çıktı. İthalat öncesinde 17 TL olan toptan et fiyatı da 14-15 TL’lere geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun, bu yılın 3’üncü dönemine ilişkin açıkladığı rakamlara göre toplam kırmızı et üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.2 artarak 196 bin 108 tona ulaştı. Kırmızı et üretiminin 173 bin 202 tonunu sığır eti, 79 tonunu manda, 20 bin 987 tonunu koyun, bin 840 tonunu ise keçi eti oluşturdu. Bu dönemde en büyük artış ise yüzde 19.5’le sığır etinde yaşandı.

VERİM ARTIYOR
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yılın son çeyreğinde Kurban Bayramı’nın da etkisiyle üretimin 274 bin ton olacağını söyledi. Bayraktar, “Yılsonu itibarıyla ette üretim rekoru kırılacak” diye konuştu. Etçii Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan ise ithalat kararıyla et üretiminin verimli hale geldiğini söyledi. Bu süreçte yerli kemikli karkas et ağırlığının arttığını vurgulayan Arslan, “Ortalama ağırlık 260 kiloya çıktı. Bu da bizim için çok önemli bir rakam. Gebze’deki çiftliğimize Angus ırkını getirerek verimi artırdık” dedi.

‘ISLAH ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİLMELİ’
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de kırmızı et tüketiminin hâlâ kişi başına 11 kilogram seviyesinde bulunduğunu söyledi. Bunun en az 2-3 katına çıkarılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, üretim ve tüketiminin artırılması için hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, süt ve et fiyatlarının istikrarı için müdahale kurumunun hayata geçirilmesinin ise bir zorunluluk olduğunu belirtti. Kırmızı etteki tüketim açığının iç üretimle karşılanması gerektiğini söyleyen Bayraktar şöyle devam etti: “Gelir seviyesi yükseldikçe kırmızı et tüketimi artıyor.Türkiye kırmızı ette çok daha fazla ithalat yapmak zorunda kalabilir. Bu konuda acil önlem alınması gerekiyor. Öncelikle iç üretim desteklenmeli, maliyeti düşürücü tedbirler hayata geçirilmeli ve ıslah çalışmalarına devam edilmelidir.”

‘ARZ-TALEP DENGELENDİ’
Saray Tarım v e Hayvancılık Genel Koordinatörü Nadir Yürüktümen, yıllardır hayvancılıkta yaşanan arz-talep dengesizliğinin ithalat sayesinde düzeldiğini söyledi. Süt hayvancılığına yapılan yatırımlarla et üretiminin önemli oranda arttığını belirten Yürüktümen, şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin ölçek ekonomisi yaratma modeli hayvancılığa da pozitif yansıyor. Son yıllarda bu alanda önemli yatırımlar yapılıyor. Süt hayvancılığı aynı zamanda etlik üretim potansiyeli de oluşturuyor. Et fiyatları yükselme eğiliminde değil. Özellikle Kurban Bayramı etkisiyle öngörülen fiyat artışları da oluşmadı.”

‘FİYATLAR GERİLEDİ’
Bonfil et Genel Müdürü Hakan Akkoyun, ithalat öncesinde 17 TL olan et fiyatının bu yılbaşında 14 TL’lere kadar gerilediğini söyledi. Halen toptan etin kilosunun 15 TL olduğunu belirten Akkoyun, “Yılsonuna kadar talep artışıyla birlikte fiyat en fazla yüzde 5 artar” dedi.

SABAH

Bir Cevap Yazın