Gıda ve kimyasal sanayisinde kullanılan aspir bitkisinin hasadı Ankara’da başladı.
Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, geçen yıl Türkiye üretiminin yüzde 37’sini karşılayarak birinci sırada yer alan Ankara’da aspirin hasadı başladı. Ankara’nın en çok Haymana ilçesinde ekilen aspirin üretimi, sağlanan desteklerle önemli oranda artış gösterdi. Yüzde 40 oranında yağ sağlayan bu bitkiye sanayi şirketlerinin büyük talep göstermesi pazar sorununu da ortadan kaldırdı.
Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, şu anda en çok desteğin verildiği ürünün aspir olduğunu belirterek, bir kilogram aspir için verilen desteğin 50 kuruşun üzerinde olduğunu bildirdi. Aspirden Ankara şartlarında kuru alanlarda ortalama 160 kilo, sulu alanlarda ise 254 kilo verim alındığını bildiren Temel, aspirin buğday ve arpa tarımına alternatif bir ürün olduğuna işaret etti.
Avrupa’da çok değerli olan aspirin, Türkiye’de yeni yeni bilindiğini ifade eden Temel, aspir üretiminin giderek yaygınlaştığını, Ankara’da geçen seneye oranla bu yıl üç kat üretim artışı beklediklerini belirtti. Temel, şunları kaydetti:
“Kuru tarım alanlarında her yıl aynı ürünlerin üst üste ekilmesiyle toprağın bitki besin elementleri yönünden tek taraflı olarak sömürülmesi sonucu, toprak yorgunlukları ve verim düşüklükleri yaşanıyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için üreticilerimiz tarlaları dinlendirmek için nadasa bırakıyor ve bu tarla bir sene boş bekliyor. Üreticilerimiz tarlaları nadasa bırakmak yerine aspir ekebilirler. Böylece tarlalar hiç boş kalmamış, ekonomiye kazandırılmış olur. Zaten aspir ekimi için yapılan masrafın yaklaşık yüzde 70’ini destek olarak üreticimize ödüyoruz.”
En çok yemeklik yağ üretiminde olmak üzere, çeşitli gıda ve kimyasal sanayinde kullanılan aspir, biodizel ve kozmetik sanayisinde de kullanılıyor. Kuraklığa dayanıklı bir bitki olan aspirin yaprakları safran gibi yemek yapımında kullanılıyor.
haberdunya