ODTÜ’de Antep fıstığından elektrik enerjisi üretmek için çalışmalar başlatıldı. ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Demirer yaptığı açıklamada biyogaz elde edilebilmesi için yapılacak çalışmalarda bir ton antepfıstığı atığından 14 kilovatsaat elektrik gücü elde edileceğini açıkladı.
Türkiye’nin Antep fıstığı üretiminde dünya üçüncüsü olduğunu ve fıstık atığının içerdiği organik bileşiklerle önemli düzeyde biyoenerji kaynağı olduğunu söyleyen Demirer, Antep fıstığının bu alanda değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
2011′den beri Antep fıstığı işleme atıklarından biyogaz elde edilmesi üzerine araştırmalar yaptıklarını bildiren Demirer, “KOSGEB ve ODTÜ’nün 3 yıldır yürüttüğü çalışma, bu konuda yapılan bir ilk niteliğinde. Antep fıstığı işleme atıklarından, çeşitli kimyasal işlemlerin ardından biyogaz elde edilebileceğini gösterdi. Antep fıstığı atıkları, yüksek organik madde içeriyor ve çevre sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle de atıklardan biyogaz elde etmek en iyi çözüm. Yapılan çalışmalar sonucunda, Gaziantep’te özel bir kuruyemiş firmasının açacağı bir tesisle, 1 ton antepfıstığı atığından elde edilecek 1,1 milyon metreküp biyogaz ile 14 kilovatsaat elektrik enerjisi üretilebilecek” şeklinde konuştu.
Biyogaz elde ettikten sonra kalan atığın da gübre olarak kullanılabileceğini dile getiren Demirer, ayrıca bu işlemin karbon salınımını azaltacak olması nedeniyle çevreye de zararın en aza indirgeneceğinin altını çizdi.