Arçelik, Çinlilerin pişmiş pirinci saklaması için dolap üretti

0
873
Arçelik, Çinlilerin pişmiş pirinci saklaması için dolap üretti

BURSA – Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Durak, Arçelik’in Çin pazarı için özel buzdolabı tasarladığını açıkladı. Durak, “Pişmiş pirinci en iyi şekilde tutabilecek kompartmanı var. Buna ödül verildi.” dedi.

Bursa’da düzenlenen ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci günü ‘Sürdürülebilir/Sosyal Büyüme’ konulu panel ile başladı. Moderatörlüğünü Marsh&Mclennan Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt’ın yaptığı panele konuşmacı olarak; Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Durak, Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü, Prof. Dr. Ahmet Kırman ve Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan katıldı.

Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan panelde, sürdürülebilir kalkınmanın çok farklı bir kavram olduğunu söyledi. Tüketici talepleri ve tüketici adetinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Karamercan, şöyle konuştu: “Dünyadaki doğal kaynaklar her geçen gün azalıyor. Bu çok büyük bir sorun. 7 milyar nüfusu var dünyanın, 2050 yılında 9 milyar olacak. 2050 yılında eğer bu şekilde tüketmeye devam edersek 2,3 adet dünya lazım bize. Bunlar gerçekler. Bu gerçeklerin üzerine iş modelleri üretemezsek konuştuklarımızın anlamı kalmıyor. Çünkü yaşamı devam ettirmek için bir ortamı oluşturma konusunda hepimizin sorumlulukları var.”

Sürdürülebilir kalkınmayı ‘insan yaşamının ihtiyaçları ile doğal yaşamın dengesi arasında bir bağ kurmak’ şeklinde tanımlayan Karamercan, “Çocuğumuza bıraktığımız dünya ev araba bırakmak değil, bunları kullanabilecekleri bir dünya bırakmak asıl olan.” diye konuştu. Karamercan, grup olarak karbon salınımını sıfıra indirmek için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

DURAK: ARÇELİK ÇİNLİLERİN PİRİNCİ SAKLAMASI İÇİN DOLAP ÜRETTİ

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Durak, Arçelik markasının çalışmaları hakkında bilgi verdi. Arçelik’in, Romanya, Rusya ve Çin’de fabrikaları olduğunu, Güney Afrika’da da Difay şirketini satın aldığını, ayrıca Mısır ve Ukrayna’da Avusturya’da şirketler kurduğunu dile getirdi.

Farklı ülkelerin yaşam tarzlarına göre ürün dizayn etmenin önemine değinen Durak, şu örneği verdi: “Arçelik’in reklamı gibi olacak ama Çin pazarı için buzdolabı tasarlanıyor, pişmiş pirinci en iyi şekilde tutabilecek kompartmanı var. Buna ödül veriliyor. Farklı ülkelerdeki farklı yaşam tarzına uygun dizaynı yapmak lazım. AB ülkelerinde insanlar daha hızlı yaşadığı için fırının ana kabinini hareketli ürettiler. Az insana pişirecekseniz ona göre kullanıyorsunuz, fazla davetliniz olursa ona göre.” Durak, grubun Ortadoğu’ya olan ihracatının ise son 5 yılda iki katına çıktığını sözlerine ekledi.

KURTUL: PİYASA DEĞERİMİZ 12 MİLYAR DOLAR

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, ana hedeflerini paydaşlara daha fazla değer sağlamak şeklinde açıkladı. Kurtul, şunları kaydetti: “Hisse senedi fiyatlarımızı artırmak. Geçen sene değeri yüzde 80 yükseldi. İMKB’nin üzerinde bir artış sağladık. Bu yıl da bakıyorum artış yüzde 11 civarında. Hedefimiz bu değeri daha yukarı taşımak. Bugün piyasa değerimiz yaklaşık 12 milyar dolar.”

Bir şirketin karlılığının çok önemli olduğunu ifade eden Kurtul, “Teknosa’nın 280 mağazası var. Sanayi şirketlerimiz var. Biri önemli, özel, çünkü global bir şirket. Kortsa lastiğin içine koyulan bezi üretiyor. Dünyadaki pazar payı yüzde 30. Karlılık içinde büyümeyi başarmak için inovasyona önem veriyoruz. İnsan kaynaklarına çok yatırım yapmamız lazım. 60 bine yakın çalışanımız var. Bir global ortam ve ülkenin durumu önemli. Ülkemiz açısından baktığımızda politik istikrar ve ekonomik istikrar şirketler için çok önemli. Bizim için heyecan verici bir dönem bizi bekliyor.”

KIRMAN: ENERJİ POLİTİKALARINI DAHA BELİRGİN ELE ALMALIYIZ

Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, sürdürülebilirliğin bir sürü bileşeni olduğunu belirterek, şunlar dile getirdi: “Küresel bir dünyada yaşarken her yere bakmamız gerekir. Öncelikle biz kendi içimize ve Türkiye’de ne yapacağımıza bakmamız lazım. 60 milyar doları aşan bir enerji ithalatımız var. Enerji dışa bağımlılığını daha farklı noktalara getirmek bu hususta bir düzenleme yapmamız gerekir. Ülkemizde enerji politikalarını daha belirgin ele almamız gerekir. Elektrik için çok sayıda doğalgaz santrali kuruyor, doğalgazı da dışarıdan alıyoruz. Biz Şişecam olarak az enerjiyle çok iş yapmaya çalışıyoruz.”

“GEÇEN SENE 115 BİN TON ATIK CAM TOPLADIK”

Son 2 yılda 50 bin ilkokul öğrencisine cam atık toplama işini anlatmaya çalıştıklarını altını çizen Kırman, şöyle devam etti: “Cam atık toplama işini geliştirmeye çalışıyoruz. Geçen sene 115 bin ton cam topladık. Avrupa ile kıyaslarsanız hiçbir şey değil. Bizde geri dönüşüm oranı yüzde 15, Avrupa’da yüzde 75 ile 85. Bu ne sağlıyor, 5 bin konutun bir senelik ısınması, sıcak su dahil bütün enerji ihtiyacı karşılandı. Bu 45 bin aracın karbon gazı salınımını azaltması anlamına geliyor. 45 bin aracı trafikten çekmişsiniz gibi oluyor. Dolayısıyla Ar-Ge temelli olarak bütün bunları geliştirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin büyümesini devam ettirmesi enerji verimini maksimuma çıkarmakla olacaktır. Bu konuda niyet ve uygulama var ama daha etkin kullanmak gerekiyor.”

ÜLKER: SOSYAL ŞİRKETE DÖNÜŞMEYE BAŞLADIK

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker de büyümenin devam ettiğini, yalınlaşıp sadeleştiklerini ifade etti. Sürdürülebilirlik adına sosyal şirkete dönüşmeye başladıklarının altını çizen Ülker, Tüketiciye Yakın Ol (TYO) anlayışını geliştirdiklerini, ayrıca 36 bin kişiden 7 bin 200 çalışanın bayan olduğunu, sayının daha da artırılması için çalıştıklarını kaydetti.

AK Gıda fabrikasında 8 milyonluk bir yatırım gerçekleştirdiklerini vurgulayan Ülker, “Fabrikanın yarı yarıya enerjisi arıtmalardan sağlanmaktadır. Duyarlı olmamız gerekiyor. Ali Babacan’ın dediği gibi kaynaklar sınırlı, bu kaynakları çocuklarımızdan aldık, onlara da devretmemiz lazım.” şeklinde konuştu.(CİHAN)

Kaynak: haberler.com

Bir Cevap Yazın