Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan arıcılığın geliştirilmesi, alternatif nektar ve polen kaynağının sağlanması, ana arının yumurtlama performansının arttırılması, baldaki şekerlenmenin önlenmesi ve kısmen hayvanlara kaba yem sağlanması sebebi ile “Arı Otu“ yetiştiriciliğine yönelik çalışmalarla arı otu ekim alanlarında artışlar kaydedildi.
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, “Muğla’nın Türkiye’de arıcılığının merkezi durumunda olması, çam balı üretiminde dünyada ilk sırada yer alması ve direkt 5 bin kişi, dolaylı olarak da 25 bin kişinin arıcılıkla uğraşması ve sağladığı faydalar arı otunun önemini daha da arttırıyor. Bu sebeple bazı ilçelerde ve Merkeze bağlı arıcılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde 30 dekarlık alanda demonstrasyonlar kuruldu. Kasım sonlarında ekimi tamamlanan arı otlarından Nisan ayının başından itibaren bol miktarda çiçeklenme ve buna bağlı olarak bol nektar ve polen bekleniyor. Arı otu, diğer polinatör böceklerin bu bitkiden bol miktarda yaralanması, özellikle arı otunun nektarından bal, poleninden de protein kaynağı olarak faydalanması nedeniyle büyük önem taşıyor” dedi.
Arı otunun özel bir toprak isteğinin olmadığın belirten Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, “Arı otu, çok iyi bir nektar ve polen kaynağı olması nedeniyle birçok ülkede arı merası olarak kullanılıyor. Bununla birlikte bitkinin çiçekleri iyice azaldığı zaman biçilerek batözden geçirilip hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Özel bir toprak isteği olmayan, değişik topraklarda yetişebilen arı otu, her yıl ekmeye gerek kalmadan kendiliğinden yetişebilmekte ve yöredeki arıcılarımız tarafından beğenilmekte olup, arı otu ekimlerinin gelecek yıllarda daha da artacağı tahmin ediliyor” denildi.
haber46