Geliştirilen bir projeyle Türkiye’de ilk kez Rize’de üretilen organik alabalıklar kilosu 16-17 liradan piyasaya sunulmaya başlandı.
Proje kapsamındaki çalışmalar sonucu, Ekim 2009’da, il genelinde 6 üretici işletme, organik su ürünleri müteşebbis sertifikası aldı. Ardından aynı proje çerçevesinde ilk olarak organik yem üretimi gerçekleştirilerek organik alabalık yetiştirilmesinin önündeki en önemli eksiklik giderildi.
İtalya’daki uluslararası bir kuruluşun denetlediği bu işletmelerden 3’ü bir süre sonra organik alabalık yetiştirebilmek için organik alabalık satış sertifikalarını alıp ürettikleri alabalıkları satmaya başladı. Diğer 3 işletme de gerekli işlemleri kısa sürede tamamlayıp organik alabalık satış sertifikasını almak için çalışmaya başladı.
Kentte şu anda toplam 44 firma, yılda ortalama 2 bin 500 ton civarında alabalık üretiyor. Söz konusu proje kapsamında ise ilk etapta yılda ortalama 500 ton civarında üretim yapılması planlanıyor. Üretimin daha sonra talebe bağlı olarak artırılması planlanıyor.
-ORGANİK ÜRETİM, ALABALIĞIN DEĞERİNİ 4 KAT ARTIRIYOR-
Rize İl Genel Meclis Başkanı Rahmi Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İl Özel İdaresi olarak tarım ve turizmde istihdam yaratacak, üretimi artıracak çalışmalara destek verdiklerini söyledi.
Bu kapsamda Türkiye’de ilk kez yapılan organik alabalık üretim projesini önemsediklerini ve destek verdiklerini anlatan Metin, “Projeye üretim ve istihdamı artıracak olmasından dolayı destek olmaya karar verdik. Ürünleri katma değerlerini yükseltip daha yüksek değerlere pazarlayabilmek önemli. Bölgemizde zaten alabalık organik ortama yakın bir şekilde yetiştiriliyordu. Organik olmayan sadece suni yemle beslenmeleri idi. Bu eksikliği de gidererek tam organik alabalık üretimini gerçekleştirdik” dedi.
Proje kapsamında firmalara toplam 300 bin lira civarında kredi verdiklerini belirten Metin, projelerinden önce organik yemin Türkiye’de üretilmediğini, İzmir’deki bir firmaya alım garantisi vererek organik yem üretmesini sağladıklarını kaydetti.
Metin, proje kapsamında ilk olarak 6 firmanın organik su ürünleri müteşebbis sertifikası aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Proje kapsamında gerçekleştirilen tüm işlemler, dünyada söz sahibi olan İtalyan bir sertifikasyon firmasınca kontrol ediliyor. Yetiştirilen alabalıklar da piyasaya sunulmadan önce yurt dışındaki bir laboratuvarda kimyasal ve sentetik madde içerip içermedikleri konusunda analize tabi tutuluyor. Bir sorun olmadığı yönünde rapor alındıktan sonra da piyasaya sunuluyor. Şu anda 3 firma ürünlerinin organik olduğuna dair sertifika aldı ve satış yapmaya başladılar. Önümüzdeki aylarda diğerleri de alacak. Böylece yurt içi ve uluslararası alanda satış yapılabilecek.”
Projenin Rize’ye önemli katma değer sağlayacağını vurgulayan Metin, “Daha önce 296 ton alabalık üreten çiftlikler ilk etapta 475, daha sonra 750 ton alabalık üretecekler, böylece projeyle kapasiteleri artmış oldu. Konvansiyonel olarak üretilen alabalığın kilo fiyatı ortalama 4 lira iken, organik alabalıkların kilo satış fiyatı, 16-17 lirayı buluyor. Organik alabalıklar, uluslararası piyasada 30 liraya kadar alıcı buluyor. Ancak buradan toptancıya verildiği için fiyat bu rakamdan daha düşük oluyor” diye konuştu.
Organik alabalıkta yurt içi ve yurt dışından önemli talepler geldiğini dile getiren Metin, “Organik alabalıkta pazar sorunu yaşanmaz. Ama arzı kıvamında tutmak, değerini düşürmemek gerekir” dedi.
-ORGANİK ALABALIK, TESİSLERDE TANITIM AMAÇLI UCUZ SATILIYOR-
Ayder Yaylası’nda sertifikalı organik alabalık işletmeciliği yapan
Mustafa Memoğlu da bölgenin suyunun alabalık yetiştirmek için çok uygun olduğunu
vurgulayarak, “Şu ana kadar ürettiğimiz alabalığa sadece organik yem vermiyorduk. Tarım İl Müdürlüğünün geliştirdiği proje ile Türkiye’de ilk defa tam anlamıyla organik alabalık üretmeye başladık. Tüm aşamaları tamamlayarak ürettiğimiz organik alabalıkları satışa sunmaya başladık. Proje Türkiye’de ilk olduğu için bazı zorluklar yaşadık. Ama şimdi tüm zorluklar geride kaldı. Çok güzel bir proje oldu” dedi.
Organik alabalığı geçtiğimiz aylarda İzmir’de düzenlenen organik ürünler fuarında tanıttıklarını, burada oldukça ilgi gördüklerini anlatan Memoğlu, şöyle konuştu:
“Projeyi gerçekleştirdiğimizden dolayı çok memnunuz. Ancak insanlar henüz organik ürüne tam alışamadı. İnsanlar (balığın organiği mi olur? organik nasıl olur?) şeklinde sorular soruyor. Ama yavaş yavaş alışıyorlar.
Organik alabalığın lezzeti çok farklı. Şu anda tesislerimizde sattığımız organik alabalığa, insanların alışması için fazla zam yapmadık. Konvansiyonel üretim ile organik olarak üretilen balık arasına sadece 1 lira fark koyduk. Ancak büyük şehirlerde, özellikle yurt dışında organik alabalığın kilosu 30 liraya kadar satılıyor. Ama biz şimdilik, tanıtım amaçlı ucuz satıyoruz. İlk önce organik alabalığı tattırıyoruz, fiyat düzenlemesini daha sonra yapacağız.”
Memoğlu, organik olarak üretilen alabalığa yurt içi ve yurt dışından talep gelmeye başladığını, gelen talebin fazla olmasından dolayı kısa süre içinde kapasiteyi artırmak gerekeceğini de sözlerine ekledi.