Sakarya Üniversitesi tarafından bezelye üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucu gıda boyalarının DNA’mızı bozabileceğini ortaya koydu. Bezelye üzerinde yapılan araştırmada, birçok sektörde kullanılan ‘tartarat’ ve ‘sunset yellow’ adındaki maddelerin fazla doz alımında ciddi sonuçlar doğuracağını ortaya koydu.
Sakarya Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Projler Birimi tarafından desteklenip, Doç. Dr. Emine Selcen Darçın’ın yürüttüğü proje kapsamında Yrd. Doç. Dr. Selma Tülay Hekimbaş ve Yüksek Lisans öğrencisi olan Neslihan Kırcan görev aldı.
Araştırmada, günlük alım değerlerinin üzerindeki kullanımlara maruz bırakılan bezelye tohumlarında, mitoz bölünme süresinde anormallikler, kromozom aberasyonları oliploidi, çift çekirdeklilik, mikronukleus anormalliklerinin gözlendiği aktarıldı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Darçın gıda katkı maddelerinin ilaçlardan çorbalara kadar birçok alanda kullanıldığını belirterek yaygın olark kullanıldıklarının altını çizdi.
Bazı araştırmalara göre gıda boyaları alerjik, mutajenik ve hatta karsinojenik (kanser yapıcı) etki gösterebilirler. Bu sebeple tüketicilerin etiketleri mutlaka kontrol etmesi ve mümkün olduğunca gıda katkı maddesiz ürünler tercih etmeleri gerekiyor gerektiğini vurgulayan Darçın, bu boyaların varlığı üreticiler tarafından gıda, kozmetik veya ilaçların etiketlerinde açıkça belirtilmeli ve özellikle dondurma, şekerleme, tatlılar gibi endişe verici ürünler üzerinde net bir etiket olmadan satılmaması gerektiğini de ekledi.