Son yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeni yapılanma içerisine gitmiş ve köylerde tarımsal üretimin arttırılması, böylece ilçe, il, bölge ve ülkesel kalkınmanın olmasını destekler nitelikte çalışmalara imza atmıştır. İlk etapta 1000 köye 1000 tarım gönüllüsü adı ile ortaya atılan program (Tar-Gel) pek çok aksaklıklar içermiş fakat zaman içerisinde aksayan yönlerin çözüme kavuşturulması için yoğun uğraşlar verilmiştir. Fakat aksaklıklar halen tam olarak giderilememiştir.
Bakanlık bünyesinde Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim, Su Ürünleri Mühendisi ve Gıda Mühendisi ve Sosyolog istihdam etmektedir. Bunların yanında Tekniker ve Teknisyenlerin de istihdam edilmesi kaçınılmaması gereken ve son derece önem arz eden, ülke ekonomisine ve işsizlik oranına olumlu yönde etki edecek diğer önemli bir hususlardır.
Şu anda Tar-Gel projesi kapsamında toplam 10.000 olmak üzere Ziraat Mühendisi, Veteriner hekim ve Sosyolog istihdam edilmiş ve bu görevlilerin sağladığı katkılar gözle görülür boyutlara ulaşmış, ülke tarımını ilerilere taşımıştır. Bu gereklidir çünkü ülke nüfusu artmakta, kullanılan kaynaklar ihraç edilmekte ve döviz girdisi elde eden ülkemiz daha da sağlıklı yarınlara ulaşmayı amaçlamaktadır.
Bakanlığa alınacak personel ile ilgili Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim, Su ürünleri mühendisi ve Gıda mühendisi istihdamları gereklidir. Çünkü mevcut üniversite kontenjanlarının fazla olması bu bölümlerin öneminden kaynaklanmaktadır. İnsanoğlu hayatını sürdürebilmek için beslenmeye mecburdur. Bu ürünlerin üretimi ve kalitesi ise Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim, Su Ürünleri Mühendisi ve Gıda Mühendisi, Tekniker ve Teknisyen gibi istihdam gruplarının özverili çalışmaları sonucu olmaktadır.
Fakat atamalarda pek çok sorun bulunmaktadır. Bunların en önemlileri şu şekilde sıralanabilir;
1 – Bakanlıkta çalışan mevcut personelin tekrardan alımlarda tercih yapması önlenmelidir.
Bakanlık bünyesinde çalışan personel atama ilanına yeniden başvurmakta bu da yeni mezun ve iş azmi ile vatan millet sevgisi ile çalışma bekleyen istihdam gruplarının çalışma hırslarını ve yaşam enerjilerini yok etmekte, mevcut çalışan personel yer değiştirmekte ve ülkemizin pek tercih edilmeyen bölgelerindeki kadrolar boş kalmakta ve buralarda hizmet akışının kesilmesi dengesiz bir gelişim göstererek ülkenin kalkınmasını darboğaza sokmaktadır.
Bu duruma son verilmesi, yer değişikliği yapmak isteyen personelin yönetmeliğe göre tayin olması gerekmektedir. Saçma ve haksızlık içeren bu durumun bundan sonraki tüm alımlarda engellenmesi mezun ve mezun olacak olan Ziraat Mühendislerinin Tarım Bakanlığına daha olumlu bakmasını sağlayacaktır.
2 – Ziraat mühendisi unvanı alan mezunların pek çok bölümü vardır.
Bilhassa Ziraat mühendisleri aynı doktorlar gibi ihtisaslaşmış ve branşlara ayrılmışlardır. Bu ayrım ihtiyaca cevap vermek için yapılmıştır. Bu doğrudur, fakat bazı olumsuz birleştirmeler sonucu bölümler birbirleriyle çakışmakta ve tercihlerde, dolayısıyla alımlarda dengesizlikler olmaktadır. Bu çözülmesi gereken bir mağduriyettir. Atama bekleyen Ziraat Mühendisi arkadaşların bir sorunu da bölümlerden eşit alım yapılmamasıdır. Alımlarda daha çok veterinerlere ağırlık verilmekte ve Ziraat Mühendislerine ayrılması gereken kontenjanda veterinerlere ayrılmaktadır. Ayrıca Ziraat Mühendisine ayrılan kontenjanda ise daha çok Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Bitki Koruma gibi bölümlere ağırlık verilmekte diğer bölümlerden mezun arkadaşlara ise ya kontenjan ayrılmamakta ya da ayrılan sayı gülünecek kadar komik olmaktadır. Tarım Bakanlığımızdan eşit ve adil bir dağılımla alımlar beklenmektedir.
3 – Alımların Maliye Bakanlığının İznine Bırakılması.
Her alım ülkeye ek maliyetler getirir. Fakat Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı bunun dışında tutulmalıdır. Zira son teknikleri uygulatan personeller ödenen ek giderin gelirini fazlasıyla ülkeye kazandırmaktadırlar. Bu bakımdan maliye bakanlığı bu konuyu ayrı değerlendirmelidir. Bacasız sanayi olarak bilinen tarımın kalkındırılması için mutlak olarak yeni bilgilere sahip teknik personellere ihtiyaç vardır.
Tüm bu durumlara bağlı olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ülkenin değişen ve gelişen ihtiyaçlarına göre düzenlemeler, plan ve projeler yaparak ülke ekonomisine hem istihdam, hem beslenme temini açısıyla gıda açığının kapatılması, hem de ihraç ürünler oluşturarak katkı sağlamaları için personel atamaları yapması gerekliliği elzemdir. Her ne koşulda olursa olsun ülkenin kalkınması sanayi ve tarımla müşterek olacaktır. Sanayiye verilen sayısız desteğin yanında Bakanlığımızın da küçümsenmeyecek oranlarda personeller istihdam etmesini rica ediyoruz.
Son olarak, bundan sonraki yapılacak alımlarda belirlenen kontenjanın büyük bir kısmının Ziraat Mühendislerine ayrılması aksi taktirde yapılacak alımların yine hüsranla sonuçlanmasına neden olacaktır.
Bu konuda her türlü fikir, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bildirebilirsiniz. Herkesin fikrine saygı duyuyor, daha parlak gelecek nesiller, daha mutlu yarınlar ve daha büyük Türkiye dileklerimizi yineliyoruz.
TAR-GEL alımlarıyla ilgili olarak şimdiye kadar yayınlanmış görsel, yazı ve medyaları atama bekleyen Ziraat Mühendisleri için bir araya getirmeye çalıştık.
Kanal 99
TV5
KUDÜS TV
Haber Türk
– Aşağıdaki linkte KPSS 50 ve üzeri alan 20 bin Ziraat Mühendisi dağılımı bulunmaktadır.
https://etarim.net/duyuru-2/2012-kpss-ziraat-muhendisleri-puan-siralamasi.html
– Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğluna verilen cevap da 20.265 boş kadro olduğunu ispatlayan belge,
http://www2.tbmm.gov.tr/d24/7/7-16230c.pdf
– 20 Bin Mühendis Atama Bekliyor
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/23220965.asp
– Atanamayan 20 Bin Ziraat Mühendisi Tepkili
http://haber.mynet.com/atanamayan-20-bin-ziraat-muhendisi-tepkili-694498-yasam/
http://www.ajanskamu.com/haber/atanamayan-20-bin-ziraat-muhendisi-tepkili–21653.html
http://gundem.bugun.com.tr/atanamayan-20-bin-ziraat-muhendisi-tepkili-haberi/619331
– Atanamayan 20 bin ziraat mühendisi ”Adaletsizlik giderilsin” diyor
http://haberartiturk.com/Haber/atanamayan-20-bin-ziraat-muhendisi—adaletsizlik-giderilsin—diyor.html
– 20 bine yakın ziraat mühendisimizin kaç tanesi atanacak?
http://ahmetkenantanrikulu.com.tr/?p=594
-Ziraat Mühendisi En Hızlı Çaycı Oldu
http://www.kemalistgazete.net/turkiye/ziraat-muhendisi-cayci-oldu-h5808.html
– 20 Bin Ziraat Mühendisi Atama Bekliyor
http://www.kpssci.com/kpss-haberleri/20-bin-ziraat-muhendisi-atama-bekliyor-h563.html
– Ziraat Mühendisi Atama Bekliyor
http://www.kamuajans.com/kpss/haber/20-bin-ziraat-muhendisi-atama-bekliyor-402716.html
– Ziraat Mühendisi İş İstiyor
Kaynak: https://etarim.net
şimdiye kadar sorunumuzu en iyi şekilde anlatan yazıdizisi olmuş editöre emeği geçenlere teşekkürler
çok güzel yazılmış.emeği geçenlere teşekürler
Elinize sağlık şahane bir yazı olmuş,
Neden şuan boşta gezen ziraat mühendisi arkadaşlar bu kadar duyarsız, sesimizi duyurabileceğimiz bir site var kimsenin umurunda değil. Facebook ta her gördüğünü beğenir yorum yapar ama eminim bir çoğu yazı uzun diye okumamıştır bile…
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş Fakat Ziraat fakültelerine bölüm mü kalıyor ki en fazla bahçe bitlileri v.s alsın. 944 kişi almış Aralık 2012 de ; bu sayı da 13 bölüme bölünmüş. Umarım Tarım Bakanlığı burayı takip eder de bizi görür.
En son alım da 944 kişi alınmıştır Ziraat Fakültesinden 13 bölüme bölünce kalanı siz düşünün artık.
Ama böyle detaylı bir yazı hiç bir gazete vermemişti.
Ellerineze sağlık
gerçekten güzel derlenmiş bir yazı dizisi olmuş.. emeği geçenlerin eline sağlık.. umarım emeği geçenlerin emeği boşa gitmez de dikkate alınır. #atamabekleyenziraatmühendisleri nin bu kadar rezil edilmesi kaale alınmaması görmezden gelinmesi tabiki moral bozucu ve üzücü. herkesin hakkında hayırlısı olsun inş.
tarım ve hayvancılığın kendi kaderine bırakılması,20 bin işsiz zıraat mühendisinin değerlendirilmemesi ülkemizin kanayan yarasıdır.tarım bakanlığımızın 2013 de alacağını açıkladığı fakat bir türlü ilana çıkarmadığı alımların bir an önce yapılmasını istiyoruz.maliyeden onay bekliyoruz sözleri,20 bin işsiz zıraat mühendisini ve ailelerini endişeli bir bekleyiş içine koymuştur
20 bin zıraat mühendisi atama beklerken,ülkemizin tarım ve hayvancılık ivmesi sürekli düşerken neden hala alım yapılmamaktadır?maliyeden onay bekliyoruz sözleri tarım ve hayvancılığı askıya aldık anlamına gelmiyor mu?Onbinlerce öğretmen,polis,imam,sağlıkçılara tek kalemde onan veren maliye zıraat mühendislerine gelince mi takılıyor?biz bu ülkenin evladı değil miyiz?
ziraat mühedislerini özetlediginiz için tesskkurler
güzel 1 özetleme olmuş.. teşekkürler..bende bu yıl mezun oldum.tarım ekonomisi bölümünden alımlar az fakat en kısa zamanda atamalarımız olur inşallah..
sayın başbakanım bir el at simdi 25 bin den fazla 3 ay sonra 5 bin daha geliyor , 1000 atama yok kpss kadroları düzenli dağıtılmıyor.
AĞLAMAYAN ÇOCUĞA MEME YOK BİZİM BAKAN DA KOLTUĞU SEVDİ DİĞER TÜM BAKANLIKLAR İSTEDİĞİ KADROLARI AÇTIRIYO BİZİMKİ OTRUYO BŞ BOŞ YILDA 30000 ÖĞRETMEN ATANIYO BİZİ BİR SEFER ATASALAR İŞŞİZ ZİRAAT MÜH. KALMAYACAK
Paylaşım için teşekkürler Levent KIRCA