Av Yasağına Uyulsun Denetimler Sıklaşsın

0
1098
flamingo

Tüm yurtta av yasağı 26 Şubat’ta başladı. Ama birçok bölgeden kaçak avcılık duyumları alınıyor. Çevreci ve doğa severler, av yasaklarına uyulmasını istedi ve yetkilileri gerekli denetimleri daha sık yapmaya çağırdı.

flamingo

Geçen 26 Şubat’tan itibaren tüm yurtta olduğu gibi İzmir ve çevresinde de yaban hayatta av yasağı başladı. Hayvan severler yasağa uyulması konusunda çağrı yaptı.

HAYTAP İzmir temsilcisi Esin Önder, geçen yıl haziran ayında üreme döneminde Menderes îlçesi’ne bağlı Deli Ömerli Köyü yakınlarında anne domuzun yavrusu ile birlikte avcılar tarafından vurulduğunu hatırlattı. Önder, annesinin ölmesinin ardından, “Fik Fik” adını verdikleri yavru domuzu tedavi ettirmelerine ve bir süre bakmalarına rağmen kurtaramadıklarını dile getirdi.

GEBELİK DÖNEMİ

Av yasağı konusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün daha sıkı denetimler yapması çağrısında bulunun Esin önder, ” Bu kurumun yetki lileri av yasağı döneminde kaçak av konusunda yerel hayvan gönülleri ile işbirliğine gitmeli. 26 Şubat13 Ağustos 2012 tarihleri arasında yaban hayatında yavruların dünyaya geldiği üreme devri, gebe ve yavrulama döneminde yaban hayat alanlarına girilmemesi, müdahale edilmemesi, tüfek atılmaması, doğal olmayan gürültüler çıkartılmaması, hayvanların strese sokulmaması gerekiyor” dedi.

TÜRKİYE’de flamingoların ürediği iki alandan biri olan Gediz Deltası’nda 2002 yılından beri Doğa Derneği, Erciyes ve Ege Üniversiteleri ile Tour du Valat Biyoloji İstasyonu, Fransa ortaklığında yürütülen halkalama çalışmalarında ayaklarına plaket takılan 300’e yakın flamingo, yavrularıyla Bodrum yakınlarındaki sulak alana geldi. Av ve Yaban Hayatını Koruma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi emekli büyükelçi Süha Umar, halkalama çalışmalarının flamingoların popülasyonları ile ilgili araştırmalara veri oluştururken, flamingoların yaşama, hayatta kalma oranları, üremeye başlama yaşları, dağılım davranışlarını etkileyen faktörler gibi bilimsel verilere ulaşılmasını sağladığını belirtti. Umar, Türkiye’de halkalanan 59 flamingoya aralarında Fransa, İtalya, İspanya, Tunus, İsrail, Cezayir, Kıbrıs ve Yunanistan’ın bulunduğu 13 ülkede rastlandığını kaydetti. Süha Umar, “10 yıl öncesine kadar flamingolar Türkiye’de, alanda ütüyordu. Yanlış su politikaları, alan tahribi ve su kirliliği nedeniyle bugün sadece Tuz Gölü ve Gediz Deltası’nda ütüyorlar. Halkalama sonucu elde edilen veriler, bu türün ve yaşam alanlarının korunması için yapılan çalışmalar açısından önemli. Bu nedenle de Tuzla sulak alanı bölgesinde avcılık ve aşırı yapılaşma ile yapılaşma olan bölgelerin altyapı çalışmalarına önem verilmeli, sulak alan kirletilmemeli” dedi .

Haber Türk

Bir Cevap Yazın