Ayçiçeğinden organik beton üretimi

1
1091
Ayçiçeğinden organik beton üretimi

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü’nde ayçiçeği kabuğu ve çeltik kavuzundan ısı ve ses yalıtımı yüksek organik beton üretildi. Yapılan buluşla birlikte inşaat sektöründe de maliyetlerin düşmesi bekleniyor.

Normal betonun ısı ve ses yalıtımı açısından eksikliklerini ortadan kaldırmak amacıyla çalışmalara başlayan araştırma ekibi, beton elde etmek için kum ve çakıl yerine ayçiçeği çekirdeği ile çeltik kavuzlarını kullandı. Böylece daha yüksek ısı ve ses yalıtımına sahip olan beton kalıplarının ağırlıkları da normal betonlara göre hafifledi.

Araştırma ekibinin başında bulunan Doç. Dr. Can Burak Şişman, ayçiçeği kabuğu ve çeltik kavuzunun beton agregasında kullanımın yalıtım sıkıntısına çare olabileceğine dikkat çekerek, “Betonun fazla kullanılmasının avantajlarının yanında iki dezavantajı var. Bunlardan birincisi ağırlığı ikincisi ise yalıtım özelliklerinin düşük olmasıdır. Beton ses ve ısı yalıtımı konusunda düşük değerlere sahiptir. Betonun bu dezavantajlarının ortadan kaldırılması için ve karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri olan küresel ısınma, çevre kirliliği ve küresel iklim değişikliği binaların yalıtım özelliklerinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmasını gerektiriyor” dedi.

Beton içerisinde agrega diye adlandırdıkları kum ve çakıl yerine organik bitkisel kökenli atıklarının kullanılabilirliği üzerine çalıştıklarını belirten Şişman, “Ziraatçılar olarak bölgemizde yoğun olarak üretilen ayçiçeği ve çeltiğin atıklarından faydalandık. Fabrikalarda yağ üretimi sırasında ortaya çıkan ayçiçeği çekirdeklerinin kabukları ve pirinç üretimi sırasında ortaya çıkan çeltik kavuzlarından yararlandık. Bu malzemelerin atık olarak bertaraf edilmesinde çeşitli güçlükler yaşanıyor. Biz bu atık malzemenin faydalı bir ürüne dönüştürülebilmesi için bu çalışmayı yürüttük. Betonun ısı ve ses yalıtımı konusundaki dezavantajlarını ortadan kaldırdık. Geliştirdiğimiz ısı ve ses yalıtımı yüksek, ağırlığı hafif betonla bitkisel bir atığın faydalı bir şekilde değerlendirilmesini sağladık” şeklinde konuştu.

Kaynak: Tarla Sera

1 Yorum

Bir Cevap Yazın