2012’de 1.7 lira olan Ayçiçeği alım fiyatı 2013’te 1 lira seviyesinde
Geçen yıl kilosu 1.7 liraya kadar çıkan ayçiçeğinde bu yıl fiyatların 1 lira olması çiftçiyi harekete geçirdi. Konya Şeker ton başına 1130 liradan ayçiçeğini alacağını açıklarken, çiftçiler rakama tepki gösterdi.
TÜRKİYE’de bu yıl ayçiçeği fiyatlarının kilogram başına 1 lira seviyelerinde olması üreticiyi üzdü. Geçen yıl kilogram başına 1.7 liraya kadar çıkan ayçiçeğinde, bu yılki fiyatlar sonrası çiftçiler belirlenen fiyatın sadece maliyeti karşıladığını ifade ediyor. Henüz birçok bölgedeki üretici birlikleri fiyat açıklamazken Konya Şeker, alım fiyatını açıkladı. Ürünün nihai fiyatını piyasadaki hareketlere göre belirleyeceklerini söyleyen Konya Şeker yetkilileri, alımlarını yüzde 50 yağlı ayçiçeği için 1250 lira avans fiyat ile başlattıklarını, yüzde 44 yağlı ayçiçeği için 1130 lira avans fiyatı uygulayacaklarını açıkladı.
DESTEK ARTTIRILMALI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’de (TZOB) Ayçiçeğinde yaşanan fiyat karmaşasından dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretim rakamlarının artması ile dünyada ayçiçeği fiyatlarının düştüğüne dikkat çekti. 2012 yılında, dünya piyasalarında tonu 700 dolar olan ayçiçeği fiyatının, bu yıl 400 dolara gerilediğini belirten Bayraktar,Türkiye’de fiyatın bu sezon 95 kuruşa kadar düştüğünün altını çizdi. Ayçiçeği için verilen fiyatlardan şikâyetçi olan Konyalı çiftçi Mustafa Turan da 1 ton için verilen ortalama 1000 liranın yükseltilmemesi halinde çiftçinin zor bir sene geçireceğini söyledi. 250 dekar arazide ayçiçeği ürettiğinin altını çizen Turan, “Geçen yıl 120 dekarda 50 ton ürün aldım ve 1 tonunu 1.700 liraya sattım. Bu yıl da 100 dekar alana ekim yaptım. Verilen 1000 liralık fiyatı çiftçiyi iflasa sürükler” dedi. Turan 100 ton ayçiçeğinin maliyetinin 100 bin lira olduğunu söyledi.
Yüzde 25 kazanç eklenmeli
ÇİFTÇİ Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Abdullah Aysu, ayçiçek fiyatlarının düşmesini Trakya Birlik’in fiyat açıklamamasına bağladı. Aysu, “Çiftçi isyan noktasında. Trakya Birlik fiyatı açıklarken maliyetlerin üstüne yüzde 25 kazanç ve refah payını da eklemeli. Ancak fiyatları git gide düşürüyorlar” dedi.
İthal ürün 350 dolara indi
ÜRETİCİNİN geçen seneye kıyasla bu sene oluşan fiyatlardan memnun olmamasının doğal olduğunu ifade eden Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk “İthal ürünün fiyatı 350 dolara kadar inmiş durumda. Türkiye’de ürün borsalarında oluşan fiyat 900 lira ile 1000 lira arasında. Hasatın bitmesi gerekirken alım satım yok ürün de tarlada bekliyor” dedi.
Fiyat düşük,bekliyoruz
TRAKYA Birlik Genel Müdürü Adnan Tekçe fiyatların düşüklüğü nedeniyle fiyat açıklamadıklarını ifade etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık ve Ekonomi Bakanlığı’ndan bazı taleplerde bulunduklarını söyleyen Tekçe, “Çiftçiyi biz de zor durumda bırakmak istemiyoruz. Dünyada ve Türkiye’de rekolte çok yükseldi. İthalata kısıtlama getirilmesi gerekiyor” dedi.
Çiftçiler protesto etti
ALTINEKİN ilçesindeki ayçiçeği üreticileri, açıklanan alım fiyatının yetersiz olduğu gerekçesiyle, Konya-Ankara karayolunu yaklaşık bir saat süreyle trafiğe kapattı. Fİyatlardan memnun olmadıklarını ifade eden çiftçiler, yetkililerden akşama kadar bir açıklama beklediklerini, yoksa eylemi yarın daha geniş katılımlı olarak yapacaklarını açıkladı.
haberdunya