AYDIN (İHA) – Aydın Ziraat Odaları 2013 yılının ilk Koordinasyon toplantısını Karpuzlu’da gerçekleştirildi. Toplantıya Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın’ın da katıldı.
Toplantıda konuşan Arı Yetiştiricileri Birliği başkanı Zeki Altın, her geçen gün daralan pamuk ekim alanları ve üretimdeki bilinçsiz kimyasal mücadele nedeniyle pamuk balının tarihe karışmak üzere olduğunu söyledi. Ziraat Odası Başkanları pirim uygulanacak ürünlerde dekara verim uygulaması sistemine karşı olduklarını ve bu sorunun çözülmemesi halinde Ankara’ya gideceklerini belirttiler.
Karpuzlu Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Karpuzlu Kaymakamı Mehmet Öztürk, Karpuzlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nuri Kaplan, Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Zeki Altın, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi ve Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı ve ilçe ziraat odası başkanları katıldı.
Toplantıya ev sahipliği yapan Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Cavit Yetiştirici açılışta yaptığı konuşmada 3 yıl önce oda olarak Karpuzlulu İl Genel Meclisi üyelerin ve İl Özel İdaresi’nin destekleri ile başlattıkları organik tarımda 31 Aralık 2012 itibariyle sertifikayon aşamasını sonlardıklarını belirterek, “2013 Temmuz ayında üreticimiz dekar başına 35 lira destekleme alacak. Bundan üreticilerimiz adına büyük bir mutluluk duymaktayız” diyerek Ziraat Odası Başkanlarını organik zeytin ve zeytinyağı çalışmaları hakkında bilgilendirdi.
“PAMUK BALI TARİHE KARIŞIYOR”
Toplantıda, tarımın vazgeçilmez unsuru olan arıcıların sorunlarından söz eden Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, ziraat odalarına ve yönetime arıcılara olan desteklerinden dolayı teşekkür etti. Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, “Arıcıların ülke ekonomisine katkısı çok büyüktür. Türkiye genelinde 2010 yılı itibariyle 5 milyon arı kovanımız var. 82 bin ton bal ve 14,5 ton balmumu üretildi. Bunların ekonomiye olan katkısı 150 milyon TL ama tarıma olan katkısı ise 500 milyon TL’dir. Aydın olarak daha önce önemli miktarda pamuk balı üretiyorduk. Fakat pamuk üretiminin düşmesi ve kimyasalda arılara zarar veren ilaçların kullanılması nedeniyle pamuk balı üretimimiz yok denecek kadar azaldı. Tarımda en önemli olan ürünlerin bitkilerin tozlaşmasında önemli olan arıları hep birlikte korumalıyız. Özellikle çilek yetiştiriciliğinde uygulanan sera altı tarımda çiftçilerimiz seralarını gün bitiminde de tamamen kapatmakta ve içerde kalan arıların ölmesine neden olmaktadır. Bu konuda üreticilerimizin daha hassas davranmalarını bekliyoruz” dedi.
Toplantıya katılan Aydın Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi de yeni açılan Aydın Koordinatörlüğü çalışmaları hakkında kısa bilgi vererek AB uyum yasaları çerçevesinde üreticilere hibe destekleri slayt gösterisi ile anlatarak Oda Başkanlarını bilgilendirdi. TKDK İl Koordinatörü Çiftçi, bu konuda yeterince kaynak bulunduğunu en iyi projeyi hazırlayacak girişimcilere yüzde 50 – 65 arasında hibe desteği yapacaklarını belirterek Şubat ayı içerisinde 9. Başvuru Çağrı duyurusu yapacaklarını söyledi.
Toplantının geri kalan bölümlerinde ise odaların genel sorunları, hayvancılık konusunda et ve yem fiyatlarının dengesizliği ile hileli zeytinyağı satışlarıyla, zeytinyağı fiyatlarını düşüklüğü tartışıldı. Gündeme damgasını vuran en önemli konu ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın prim ödemeleri için baz alacağı TÜİK’in verilerine göre “Bitkisel ürünlerde (özellikle mısır ve pamuk) 2012 yılı dekara verim” miktarı açıklaması oldu. Açıklama miktarını Ziraat Odası Başkanları kabul edilemez buldu. Toplantı sonunda ziraat odası başkanları sorunun çözümü için gerekirse Ankara’ya gideceklerini belirttiler.