Aydın, Türkiye’nin Tarım Merkezi Olma Yolunda İlerliyor

0
1050

Aydın Ticaret Odası (ayto) Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Tarımın Her Dalında Faaliyet Gösterilen İlin, Gıda Sektöründe Marka Olma Yolunda Dünyaya Açıldığını Söyledi.

Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, tarımın her dalında faaliyet gösterilen ilin, gıda sektöründe marka olma yolunda dünyaya açıldığını söyledi. Aydın’ın cumhuriyet öncesinden beri önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Dokuzlu, bu özelliğin İzmir’den yapılan ihracatın geçiş merkezi olmasından kaynaklandığını ifade etti. Aydın ekonomisinin geçmişte olduğu gibi bugün de tarıma dayandığını belirten Dokuzlu, “İlimiz incir, zeytin ve kestane üretiminde Türkiye’de birinci, pamukta ise Şanlıurfa’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca narenciye, karpuz, kavun, çilek ve çeşitli sebze meyveler yetiştiriyoruz. Sanayi bitkilerinin yanısıra tarla, bağ ve bahçe ürünleri yetiştiren işletmeler de fazladır. İlin en çok katma değer sağlayan ürünleri pamuk, zeytin, incir ve kestanedir.” dedi. 

Coğrafi ve ekolojik konumu sebebiyle Aydın’ı Türkiye’nin tarım deposu olarak değerlendiren AYTO Başkanı Dokuzlu, “İlimiz nüfusunun yüzde 60’a yakını tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Organik tarımda da gerek alan gerekse çiftçi bazında Türkiye birincisiyiz. Aydın’ın en büyük organik üretimi yine pamuk, incir, nar, Mısır, zeytin ve buğday gibi ihracat değeri yüksek ürünlerdir.” şeklinde konuştu.

Aydın’da Türkiye genelindeki pamuğun yüzde 11’i, kestanenin yüzde 31’i, incirin yüzde 63’ü, çileğin yüzde 10’u, zeytinin yüzde 19’u, zeytinyağının yüzde 15’i’nin üretildiğini vurgulayan İsmail Hakkı Dokuzlu, “İlimiz ekonomisinin tarıma dayalı olması, odamızın çalışmalarına da yön veriyor. Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi’ne yaptırdığımız çalışmayla nereye, hangi tür zeytin fidanı dikilmesi gerektiğinin haritasını ve türlerini tespit ettirdik. Çalışma sonucunda, bugüne kadar yanlış dikim yapıldığı anlaşıldı. Teşvik ve örnek uygulama için 5 bin ‘memecik’ ve 2 bin ‘domat’ cinsi zeytin fidanı dağıttık.” dedi.

Dünyada tek üreticisi oldukları, kurutmaya en elverişli “sarılop” cinsi incire Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaret aldıklarıı da belirten Dokuzlu, şunları kaydetti. “Üretici, tüccar ve ihracatçının, incirden daha fazla ve sürdürülebilir katma değer elde etmesini hedefledik. Çeşitli odalarımızla biraraya gelerek, Aydın Gümrük Müdürlüğü’nün Rusya’ya açılan yaş sebze ve meyve gümrük kapısı yetkisini aldık. ADÜ Rektörlüğü’yle sürdürülen çalışmalar sonucunda da Köşk ilçemizde Sert Kabuklu Meyveler Bölümü açıldı.”

Haber Kaynağı: Haberler.Com – www.haberler.com

Bir Cevap Yazın