Ülkemizin her bölgesinde bahçelerde yetiştirilir. Kışın yapraklarını döker. 3-5 m. uzunluğundadır. İlkbaharda yaprakları ile birlikte pembe ve beyaz renkte çiçekler açar. Yaprakları oval biçiminde, tomurcuk ve yeni sürgünleri ise tüylüdür. Sonbaharda oluşan meyvesi koyu sarı renkte ve yuvarlak biçimdedir. Çekirdekleri bulunur. Çok yıllık bir ağaçtır.
Kullanılan Kısmı:
Çiçeği, meyvesi, çekirdekleri, yaprağı.
Etkisi:
Soğuk algınlığına, grip ve öksürüğe, boğmacaya, nefes darlığına, astıma, bronşite, balgam söktürmeye, harici yaralara, hemoroide, uykusuzluğa, sinir sistemini düzene sokmaya, ishale, ateşi düşürmeye, ağız ve dudaklardaki çatlaklara, cildi güzelleştirmeye, mide ve bağırsakları kuvvetlendirmeye, ince bağırsak iltihabını gidermeye, kanı temizlemeye, karaciğer tembelliğini gidermeye, safra akışını düzenlemeye, rahim iltihabı ve akıntılarına, kan kusmayı önlemeye, akciğer ve vereme ve ağızdan su gelmesine iyi gelir.
Kullanılışı:
Taze olarak meyveleri yenir. Pişirilerek hoşaf, kompostosu ve reçeli yapılır. Çiçekleri dövülüp bala karıştırılarak yenir. Yaprak ve çiçekleri kaynatılarak suyu içilir. Tohumları (çekirdekleri) dövülüp bala karıştırılarak yenir veya kurutularak dövüldükten sonra zeytin yağı ile karıştırılıp harici olarak ciltteki yaralara sürülür.