Azotlu Gübreler ve Rhizobialar

0
1434
Azotlu Gübreler ve Rhizobialar

Uzun süreli azotlu gübre kullanımı rhizobia adı verilen özellikle baklagillerin köklerinde bulunan ve bitkilere azotu kullanmasında yardım eden bir organizmaların gelişmesini engelliyor. Bitkiler havadaki serbest azotu direkt kullanamaz.

Çiftçiler bitkilerin hızlı ve daha fazla büyümesi için azotla zenginleştirilmiş gübreler kullanıyorlar. Fakat yapılan çalışmada rhizobia adı verilen mikroorganizmaların bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilendiği ortaya çıkarıldı. Endüstriyel gübre kullanımı ve fosil yakıtların artmasıyla topraklarda azot miktarı giderek azalmıştır. Baklagilleri gibi bazı bitki türleri bu ortamda rhizobia adlı bir ilişki kurarak azot eksiğini karşılamıştır.

Özellikle de azotlu gübrelerin kullanıldığı alanlarda baklagillerin verimliliğinde bir hayli düşüş olurken diğer bitki türleri bundan olumlu yönde etkilenmiştir. Bundan dolayı araştırmacılar 6 ekolojik alanda inceleme yapmışlardır.

Yapılan incelemeler ve deneyler sonucunda topraktaki azot ekonomisinin bozulması sonucunda rhizobia ve baklagiller arasındaki azot ticareti de bozulur. Bunun sonucunda da baklagil bitkileri daha az verimli hale gelir. Bu da topraktaki azot miktarı artıkça mutualist ilişkinin sonlanacağı anlamına geliyor.

Referanslar: University of Illinois at Urbana-Champaign. “Long-term nitrogen fertilizer use disrupts plant-microbe mutualisms.” ScienceDaily.

Kaynak: Biyogaraj Mart Sayısı

Bir Cevap Yazın