Badem Dal Kanseri Hastalığı

0
2313

Hastalığın en önemli belirtisi, yıllık sürgünlerde, dal ve gövdede oluşan kahverengi kanser yaralarıdır. Ağaçların kabukları kış sonlarında daha henüz uyku devresinde iken yaprak döküm yerlerinde kabuk kısmında zamanla uzunlamasına bir çatlaktan odun kısmına göre doğru yayılan şişkinlikler oluşur. Enfekteli kabuk dokusu parça parça yarılır ve kanserler açılır. Gözler etrafında yayılan kanser yaraları ise gözlerin ölmesine ve ürün azalmasına sebep olur.Bu kanser yaraları yıldan yıla büyürler. Böyle hastalığa yakalanmış ağaçlarda gelişme ve yaprak durumu zayıflar, ağaç zamanla kurur.

Hastalığın etmeni bir bakteridir. Etmenin minumum gelişme sıcaklığı 3 maksimum 32 derecedir. Termal ölüm noktası 46 derecedir. Bakteri kışı badem ağacındaki kanser yaralarında ve yaprak döküm yerlerinde geçirmektedir.

ZİRAİ MÜCADELESİ:

KÜLTÜREL ÖNLEMLER:

1.Aşı kalemlerinin aşı aletlerinin temiz olması gereklidir.
2.Kanserli bahçelerde budama işlemi Ağustos-Eylül aylarında yapılıp, budama aletleri %3 oranında lizol veya sodyumhipoklorid eriyeğine batırılmalıdır.
3.Kanserle bulaşık bahçelerde hasat elle yapılmalıdır
4.Budama yerlerine %5 lik göztaşı eriyiği sürülmeli ve aşı macunu ile kapatılmalıdır.
5.Yeni tesislere dayanıklı çeşitler dikilmelidir.

Kimyasal Mücadele:

Sonbaharda yapraklar %75 oranında dökülünce birinci, ilkbaharda çiçek tomurcukları patladığı ve kırmızı uçların görüldüğü pembe dönemde ikinci ilaçlama uygulanır.

ETKİLİ İLAÇ:
– BORDO BULAMACI

FORMÜLASYON: SIVI

DOZU: (PREPARAT 100 LT SUYA)
1500+3000 GR(1. İLAÇLAMA)
500+1000 GR (2. İLAÇLAMA)

Bir Cevap Yazın