Bağbozumu hayal oldu

1
961
Bagbozumu-hayal-oldu

İçki yasaklarını düzenleyen yasaya ilişkin hazırlanan ve görüş istenen yönetmelikle şarap tadımları ve bağbozumları tüketiciye kapalı hale geliyor.

İçki yasaklarını düzenleyen yasanın nasıl uygulanacağına ilişkin yönetmelik taslağı çalışmaları tamamlandı. Yönetmelik taslağına göre 100 metre sınırını uygulamak için emniyet ve zabıta yetkili olacak. Şarap tadımları ve bağbozumları tüketiciye artık kapalı hale gelecek. Şirketlerin logolarının yer aldığı arabalarından logolar çıkarılacak. İçki şişelerinin üzerinde yer alacak uyarı yazıları için ayrı bir yönetmelik taslağının hazırlandığı öğrenildi.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun hazırladığı ‘Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin’ esasları düzenleyen yönetmelik taslağı bazı derneklere 5 Temmuz’da görüş için gönderildi. TAPDK derneklerden taslakla ilgili görüşlerini 26 Temmuz tarihine kadar iletmelerini istedi. Taslakta yer alan bazı düzenlemeler şöyle:
18 yaşın altındakilere içki satışı yapılamayacak. Yaş konusunda tereddüte düşülürse satıcı tüketiciden kimlik isteyebilecek.
Yönetmelik taslağında, yasada yer alan, “Alkollü içkiler 22.00 ile 06.00 arasında perakende olarak satılamaz” ifadesi aynen yer aldı. Denetiminin nasıl yapılacağı konusunda herhangi bir düzenlemeye yer verilmedi.

Reklam ve tanıtıma ilişkin herhangi bir internet sitesi açılamayacak. Türkiye’de faaliyette bulunan içki üreticisi firmalar ihracat amacıyla ülke içinden erişimin engellenmesi koşuluyla ürettikleri ürünlerin yurtdışına yönelik reklam ve tanıtımını internet siteleri vasıtasıyla yapabilecek.

İçki üreticisi veya ithalatçısı firmalar ürünlerin isimlerine, markalarına kurumsal internet sitelerinin ürünler bölümünde reklam ve ürün tanıtımı yapmadan ve görsel kullanmadan liste halinde yer verebilecek. Perakendecilere tanıtım için ayrı bir site açabilecek ancak bu siteye giriş satış belgesi olan kullanıcılara verilecek isim ve parola ile olacak.

İçkilerin uluslararası düzeyde tanıtımı için izin alınması gerekecek. Uluslararası ihtisas fuarları süresince kurulacak standlarda içki sunumu yapılmak istenmesi durumunda belediye veya özel idare ya da mülki amirlerden etkinlik başlamadan 10 gün önce izin alınacak. Bilimsel yayınlar reklam amacıyla kullanılamayacak.

Özellikle marketlerde yer alan fiyatlara da düzenleme geliyor. Fiyatların bildirimi 50 puntoyu geçemeyecek. Fiyat baskılı ambalajlar ile satışa sunulan her bir içkinin birim fiyatı ve markasının yer aldığı dikdörtgen beyaz zemin üzerine en fazla 20 punto büyüklüğünde siyah harflerle ve rakamlarla hazırlanan listeler satış ünitelerinde bulundurulabilecek.

İçkiler marketlerde çocuk dergileri, kitap ve yayınları ile çocuk kıyafetleri, kırtasiye, oyuncaklar ile cips, çikolata, şekerleme gibi çoğunlukla çocuklar tarafından tüketilen ürünlere bitişik alanlarda satılamayacak.

İçkilerin logoları, amblemleri, şekiller, resim ve harfler ile her türlü alametler; taşınabilir ya da sabit her türlü branda, şemsiye gölgelik, tente gibi materyallerin üzerinde bulundurulamayacak.

İçkilerin her ne surette olursa olsun reklam ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak.

Alkollü içki sektöründe faaliyet gösteren firmalara ait araçlarda bu ürünlere ilişkin markaların tanınmasını sağlayacak bir uygulamaya gidilemeyecek. Söz konusu araçlar üzerinde alkollü içki markalarının logo, amblem ve işaretleri kullanılamayacak. Ticaret unvanlarıyla firma bilgilerine ancak bu araçların yan yüzeylerinde ve bir yan yüzey alanının yüzde 10’unu aşmayacak oranda yer verilebilecek.

Taslakta geçiş sürelerine ilişkin sürelere de yer verildi. Raf, stand, branda, şemsiye, gölgelik, tente gibi materyaller için yönetmelik çıktıktan sonra 180 günlük süre içinde uygun hale getirilecek.

http://www.radikal.com.tr/

1 Yorum

Bir Cevap Yazın