Bakan Çağlayan: Türkiye, Güney Kore Pazarında ABD ile Rekabet Edecek

0
953
Bakan Çağlayan: Türkiye, Güney Kore Pazarında ABD ile Rekabet Edecek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Kore ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) onay süreçlerinin tamamlandığını, anlaşmanın 1 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Çağlayan, konuyla ilgili açıklamasında, “İhracatçılarımız 520 milyar dolarlık ithalat hacmi bulunan Kore pazarına tercihli giriş imkanı elde edecek, Kore pazarında AB ve ABD’li ihracatçılarla eşit koşullarda rekabet etme imkanına kavuşacaklar.” dedi.

Güney Kore ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ‘Çerçeve Anlaşma’ ve ‘Mal Ticareti Anlaşması’ olmak üzere iki anlaşmadan oluştuğunu söyleyen Çağlayan, şöyle devam etti: “Çerçeve Anlaşma, iki ülke arasında hizmet ticareti ve yatırımlar konusundaki müzakerelerin Mal Ticareti Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl içinde başlatılmasını takvime bağlamakta; ayrıca, taraflar arasında uzlaşı sağlanacak herhangi bir konunun STA kapsamına dahil edilmesine imkan tanımaktadır. Mal Ticareti Anlaşması ile Türkiye ve Kore arasında karşılıklı sağlanacak pazar açılımının esasları belirlenmektedir. Taraflar 10 yılda kademeli olarak tüm tarife satırlarının yüzde 90’ında gümrük vergilerini sıfırlayacaklardır. Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ise toplam tarife satırı bakımından, Kore tarafı gümrük vergilerinin yüzde 80’ini, Türkiye ise yüzde 65’ini sıfırlayacaktır. Sanayi ürünlerinin tamamında en fazla 7 yılın sonunda tüm vergilerin karşılıklı sıfırlanması tamamlanacak olup tarım ürünlerinin yüzde 52’sinde 10 yılın sonunda gümrük vergileri kaldırılacaktır. Tarım ticaretine konu ürünlerin 10 yılın sonunda vergisi sıfırlanacak olup Türkiye’nin önemli ihraç ürünleri olan fındık, zeytinyağı, tütün, kuru üzüm, buğday unu, şeker mamulleri, çikolatalı mamuller, makarna gibi ürünlerde taviz alınmıştır.”

Güney Kore’DEN 11 ALIP 1 SATIYORUZ

Bakan Çağlayan, sanayi ürünlerinde Güney Kore’den ithalatımızın yüzde 22’sine tekabül eden birtakım elektronik, demir-çelik, tekstil ve otomotiv ürünlerinde gümrük vergisi indiriminin 7 yıllık bir takvimin ardından tamamlanacağına işaret etti. Çağlayan, “Türkiye’nin, halihazırdaki sanayi ürünleri ihracatının yüzde 93’ü anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Güney Kore’ye gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleşecektir. Kore tarafı ise ticarete konu sanayi ürünlerinde bu oranı ancak 7 yılın sonunda yakalayabilecektir. Türkiye Güney Kore ticaret hacmi 2012 yılında 6,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Türkiye’nin Güney Kore’ye ihracatı 528 milyon dolar civarındayken Güney Kore’den ithalatımız 5 milyar 660 milyon dolar seviyesindedir. Yani Güney Kore’den ithalatımız ihracatımızın 11 katına yakındır. Anlaşmaların yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye aleyhine seyreden dış ticaret rakamlarının dengeli bir yapıya kavuşturulması, iş adamları arasındaki işbirliği imkanlarının güçlendirilmesiyle birlikte Kore yatırımlarının artırılması hedeflenmektedir.” dedi.

UZAKDOĞU’DAKİ İLK SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

Çağlayan, Türkiye’nin Uzakdoğu’daki ilk STA’sı olan Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması ile ihracatçının 2012 yılında dünyadan 520 milyar dolarlık ithalat hacmi bulunan Kore pazarına tercihli giriş imkanına kavuşmuş olacağını hatırlattı. Ayrıca, 1 Temmuz 2011 tarihinde yürürlüğe giren AB – Kore STA’sı ve 15 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren ABD – Kore STA’sının ardından, ihracatçıların Güney Kore pazarında AB ve ABD’li ihracatçılarla eşit koşullarda rekabet etme imkanı sağlanmış olacağını dile getirdi.

STA’LAR PAZARA GİRİŞTE ÖNEMLİ AVANTAJ SAĞLIYOR

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Serbest Ticaret Anlaşmaları’nın pazara girişte önemli avantajlar sağladığını kaydetti. STA imzaladıkları ülkelere ihracatın 2000 yılındaki 2,2 milyar dolar seviyesinden, 2012 yılında 14,5 milyar dolar seviyesine yükseldiği bilgisini aktaran Çağlayan, şunları ifade etti: “Diğer taraftan, aynı dönem için, genel ithalat artış oranımız yüzde 340 olarak gerçekleşirken, STA ülkelerinden ithalatımızın artış oranı yüzde 280 olmuş, STA imzaladığımız ülkelerden ithalatımız 2000 yılındaki 2,8 milyar dolar seviyesinden, 2012 yılında 10,7 milyar dolar seviyesine yükselmiştir, Zorlu müzakereler sonucunda imzalanan ve 1 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girecek olan Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması, ABD-AB arasında STA müzakereleri görüşmelerinin gündemde olduğu bu günlerde Türkiye’nin ABD-AB Trans Atlantik müzakerelerinde AB ile aynı anda ABD ile STA imzalamaya çalışması büyük önem taşımaktadır. Güney Kore ile imzalanan STA bu zorlu müzakere sürecinin en büyük kanıtıdır. Yürürlüğe girecek anlaşmanı hayırlı olmasını diliyor, ihracatçılarımızın haksız rekabetten kurtulması ile birlikte Güney Kore pazarından daha fazla pay alacağına yürekten inanıyorum.” (CİHAN)

Kaynak: haber365

Bir Cevap Yazın