Adalet Bakanı Sadullah Ergin, memleketi Hatay’da yaşanan su baskınında zarar gören köylerde incelemelerde bulundu.
Baskından etkilenen köylülerle sohbet eden ve geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Ergin, “Baskından zarar gören köylülere tohumluk, gübre ve yem verilecek, ayrıca tarım kredileri de ertelenecek.” dedi.
Su baskınlarına neden olan kanalları yerinde görerek gezisine başlayan Bakan Ergin, daha sonra Kurtuluş, Kumtepe ve Suluköy halkıyla da bir araya gelerek geçmiş olsun dileklerini iletti.
Toplam 112 evin su baskınından zarar gördüğünü belirten Kurtuluş Köyü muhtarı, ayrıca 8 bin 500 dönüm arazilerinin de sular altında kaldığını söyledi.
Baskından zarar gören tüm köylerde incelemelerde bulunan Bakan Ergin, köy halkı ve muhtarlarla konuşup zararlar hakkında bilgiler aldı.
Son 62 yılın en fazla kar yağışı olan yılın bu yıl olduğunu söyleyen Bakan Ergin, “Son 62 yılın en fazla kar yağışı olan sene oldu. Ben Hatay’da bu kadar yıl hiç böyle görmedim. Kardan sonra yağmurla birlikte karın erimesiyle beraber, Suriye’den gelen sularla birlikte, öngörülmeyen şekilde köyünüzü de tarlalarınızı da içine alan bölgeyi maalesef su bastı. Bakanlar Kurulu’nda Başbakanımızla konuştuk, size çok selamları var, geçmiş olsun dileklerini iletiyor.” ifadelerini kullandı.
Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Bakan Ergin, “Her yıl bu ovada 70–80 bin dönüm arazi sular altında kalıyordu. Bu defa biraz fazla miktarda arazi su altında kaldı. Sebebi de son 50- 60 yılın en yoğun yağışları var. Kar yağışı ve yurt dışından gelen su da yataklara suyun erken gelmesini sağladı. Havaalanımızda kısmen büyük şekilde zarar var.” diye konuştu.
Amik Ovası’nın problemini çözecek yatırımın Reyhanlı Barajı olduğunu söyleyen Ergin, şöyle devam etti: “Bunun temel çözümü Reyhanlı Barajı’nın yapılmasıydı. İnşallah 2015 yılının 15 Mayısı’nda açmayı planladık. Bu barajla ovanın su baskınlarına muhatap olma tehlikesi tamamen ortadan kalkıyor. Çünkü 450 milyon metreküp kapasiteli bir baraj ve şu anda taşkın suyu olarak 180 milyon metreküp su bulunuyor. Baraj faaliyete girene kadar bu tür taşkınlar yaşanmasın diye önemli tedbirler alındı. Çiftçilerimizin bir takım ihmalleri var, onlarla da konuşup anlaştık. Kanalların içerisine bentler yapılıyor. Su tutup bunları Ekim ayında tekrar eski haline getirecekler. Bu konuda çalışmalar seri şekilde devam ediyor. Kısa süre içinde ovadaki su tahliye edilmiş olacak, havaalanımız da inşallah hizmete girecek.” dedi.
SEL BASKINI BAKANLAR KURULUNDA GÜNDEME GELDİ
Bakanlar Kurulu’nda konunun konuşulduğunu dile getiren Bakan Ergin, “Çiftçilerimizin gerek tohumluk ihtiyacı, gerek hayvan yemi ihtiyacı ve eğer zayiat varsa hayvan kaybı noktasında çalışmalar yapılıyor. Bir de tarımsal kredileri olanlar için bu kredilendirmelerin ertelenmesi konusunda çalışmalarımız var. Ekipler zarar ziyan tespiti yapıyorlar, bunlara paralel olarak yardımlar başlayacak. Kaynak sıkıntımız ok. Köylümüzü ve çiftçimizi mağdur ettirmeyeceğiz. Onların sıkıntılarını bölüşeceğiz, beraberce bu sıkıntıları aşacağız inşallah.” açıklamasını yaptı.
Cihan Haber Ajansı