Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, tarımsal yayım ve danışmanlık desteğinin çekmesi halinde birçok ziraat mühendisin işsiz kalacağını savundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğini düşürme gerekçesi, ülkenin tarımsal yayım ve danışmanlık sisteminin çoğulcu, etkin ve verimli bir yapıya kavuşmasının neden gösterildiğini belirten Barış, “2016 yılı tarımsal destekler içinde Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği, Bakanlıkça yetkilendirilen tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan Ziraat Odası ve Üretici Örgütlerine, işletme bazlı danışmanlık yapmak üzere en fazla iki tarım danışmanı için, istihdam edilen her bir tarım danışmanına on iki aylık hizmet sunumuna bağlı olarak 20 bin TL, eşit iki dilim halinde ödenecek denmektedir. Bu destek değil resmen ziraat mühendislerini açlığa sürüklemektir. Destekleme kapsamında tarımsal danışmanlık hizmeti alabilecek tarımsal işletmeler, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti verecek tarım danışmanı ve kuruluşlar, denetleme ve cezaların uygulanması, desteklemenin geri alınması ve desteklemeden yararlanamayacaklar ve diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak tebliğle belirlenir denmektedir. Bizim Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) olarak olumsuz görüş vermemize rağmen ülkemizde 39 adet Ziraat Fakültesini açıyorsanız, bu gençlerin sorunlarını da, işsizliği de çözmeniz gerekmektedir. Tarımsal Danışmanlık sınavı açıyorsunuz, sınavdan 70 puan barajı koyuyorsunuz ve bu sınavdan başarılı olanlara kulaklarınızı tıkıyorsunuz. Sonrada işlerine son verdiriyorsunuz. Bu mudur bu projenin çoğulcu, etkin ve verimli bir yapıya kavuşması? Bu tebliğle en az 3.500- 4.000 gencimiz işsiz kalacaktır. Bu mudur sizlerin tarımda kalkınma hamleniz? İthalata, dünyanın dolarlarını ödüyorsunuz da kendi mühendislerinize ödeyecek ödenek mi bulamıyorsunuz? Bu bakış açınız nedeniyle, tarımla uğraşan üretici sayısı, ekim alanı ve üretim miktarı azalmadı mı ? Bu bakış açınız nedeniyle, Cumhuriyet tarihinin en düşük büyüme oranları gerçekleşmedi mi? Aslında daha söylenecek çok şey var. Bu nedenlerle Ziraat Fakültelerinden mezun bu gençlerimizin önünü açın, köylere gitsinler, üreticiyle buluşsunlar, Üretime katkıda bulunsunlar. Bu çıkardığınız tebliği derhal düzelmeli ve yanlıştan dönülmelidir” dedi.
MÜHENDİSLER İMZA KAMPANYASI BAŞLATACAK
Ziraat Fakültesinin Bitki Koruma Bölümü mezunu olduğunu ifade eden Ziraat Yüksek Mühendis Müzeyyen Daldal da, Ziraat Mühendisleri Odasına üye olduğunu, 2013 yılın da özel bir kurum da tarımsal danışman olarak göreve başladığını, üç yılın ardından uzmanlığını aldığını, üreticilerle tam verimli çalışacağı planları yaparken bakanlığın desteğini düşürmesiyle umutların suya düştüğünü söyledi.
Daldal, danışman mühendis çalıştıran şirketlerin eleman çıkarma hazırlığı içerisinde olduğunu ve birçok meslektaşı iş ayışı içerisine girdiğini belirtti.
Aydın il genelinde özel şirketlerde danışmanlık hizmeti veren ziraat mühendislerin imza kampanyası düzenlenerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına çıkacakları kaydedildi.